вівторок, 10 липня 2007 07:00

Маленькі анаконди не їдять два тижні

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  31-річний завідувач акватераріумом Руслан Гомзар тримає молоду анаконду у витягнутій руці й не зводить очей зі змії. Якщо піднести її ближче до тіла — неодмінно вкусить
31-річний завідувач акватераріумом Руслан Гомзар тримає молоду анаконду у витягнутій руці й не зводить очей зі змії. Якщо піднести її ближче до тіла — неодмінно вкусить

У Рівненському зоопарку народилися перші анаконди. Минулого тижня в тераріумі з яєць вилупилися три змії.

Маленькі анаконди живуть в окремому тераріумі на другому поверсі адміністрації зоопарку. Тут для них облаштували дерев"яний ящик із мохом-сфагнумом, увімкнули електричну лампу. Двоє змієнят по черзі гріються, а трете лежить у мисці з теплою водою.

31-річний завідувач акватераріуму Руслан Гомзар обережно виймає одну анаконду палицею з гачком. Змія обвивається навколо дрючка, розкриває пащу.

— Обережно, бо зубки гострі! Вони ще малі, тому такі нервові. Переживають, щоби ви раптом не з"їли їх, — Гомзар тримає анаконду у витягнутій руці. — Вони не люблять, коли їх беруть на руки. Навіть мене кусають за пальці, якщо відволікаюся.

Дорослі анаконди спокійніші, здатні впізнавати того, хто приносить їм їжу. Новонароджені нічого не їдять два тижні. Лише після першої линьки реагуватимуть на щурят.

Анаконд до зоопарку завезли три роки тому із Києва. До пари згодом докупили ще одну самицю з приватної колекції.

— Вона й народила чотирьох змійок. Одна не вижила. Зазвичай народжується 30–40 штук, — знизує плечима Гомзар. — Я ще навіть не дивився, якої вони статі. Нехай спершу підростуть.

У неволі анаконди виростають до 2,5–3 м, у природі — до 4. Змію вважають дорослою, коли вона понад 2 м. Самиці довші й товстіші.

— Історії про гігантських анаконд, які у джунглях їдять людей, — це байки й вигадки кінорежисерів, — стверджує завідувач акватераріуму. — От сітчасті пітони з Південної Америки — точно людожери! Вони полюють навіть на худобу. То дуже великі й агресивні змії — виростають до десяти метрів завдовжки.

Тераріум із самицею сітчастого пітона на першому поверсі зоопарку захищений сталевою сіткою. Щоби нагодувати змію, пацюків підкидають у повітря. Пітон ловить їх на льоту.

Анаконди першими на людей не нападають. Тому змію можна тримати вдома.

— Їй потрібні скляна скриня, вода та обігрів. Але якщо маєте кота або папужку, краще купіть собі вужика, — попереджає Гомзар.

У сусідніх ящиках уздовж стін — крупні волохаті павуки, мадагаскарські шиплячі таргани, скорпіони та тропічні жаби. Нижні тераріуми займають маленькі полози, пітони та королівські змії — усього 34 види.

— Нині багато рівнян тримають удома великих павуків або змій — але не отруйних. Дуже популярні королівські змії — в чорну, червону та білу смужку, — каже змієзнавець. — Вони коштують найдешевше — по 25–30 доларів. А 10-сантиметрових американських тарганів переважно купують для перегонів.

Зараз ви читаєте новину «Маленькі анаконди не їдять два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути