середа, 13 червня 2007 07:00

Максим Височанський продюсує новий тернопільський телеканал

Автор: фото: Людмила Густенко
  Максим Височанський у Тернополі після презентації каналу ”Смайл ТВ”
Максим Височанський у Тернополі після презентації каналу ”Смайл ТВ”

28-річний Максим Височанський 2003 року був одим із найвідоміших українців світу. Тернополянина заарештували в тайському місті Бангкок за звинуваченням у хакерстві. Західна преса писала, що галичанин завдав багатомільйонних збитків кільком крупним фінансовим установам і довів їх до банкрутства. Він нібито "зламав" через Інтернет десятки банківських рахунків у США.

Майже рік Височанський сидів у тайській в"язниці, потім його депортували до США. У Сан-Франциско українця засудили до 35 місяців тюрми. Після депортації в Україну Максим повернувся до рідного Тернополя, де живуть його дружина та донька Власта, батьки.

Нещодавно колишній хакер засвітився в Тернополі як продюсер нового телевізійного каналу "Смайл ТВ". Директором каналу став його рідний брат Тарас Ковальчук.

Логотип каналу — усміхнене сонечко — запропонував саме Максим Височанський. Як і гасло: "Будь собою". Максим закінчив у Тернополі Інститут народного господарства, нині — Економічний університет. Його брат Тарас — Політехніку. Ще зі школи цікавився історією. На початку 1990-х із музейною експедицією їздив на археологічні розкопки.

Окрім брата Тараса, Максим має ще дві сестри. Чому після одруження він узяв прізвище дружини — загадка не тільки для родичів, а й батьків-пенсіонерів. Кажуть, це, як і пережите в американській тюрмі, — закрита для обговорення тема.

Після повернення на батьківщину Височанський рідко буває на людях. Не прийшов і на вечір зустрічі випускників. Проте не пропускає мистецьких заходів за участю своїх близьких. Він дуже шанує батька, відомого художника Станіслава Ковальчука, та матір Тамару, працівницю краєзнавчого музею.

Працюю над книгою спогадів. Почекайте, прийде час — усе розповім

Слава сина видимо не позначилася на добробуті батьків. Подружжя Ковальчуків, як і раніше, проживає у приватному будинку в центрі Тернополя. Сам Максим мешкає в багатоповерхівці на Східному масиві. Громадським транспортом не користується, добирається іномаркою.

Телеканал "Смайл ТВ" транслюватимуть у кабельній мережі. Розрахований він на молодь і старшу аудиторію.

— Новини робитимемо, як на "24-му" каналі, плюс розважальні програми, — каже Височанський.

Продюсер вирішив спробувати себе як автор програм про подорожі, кіноновини та віртуальний світ комп"ютерів. Основне джерело інформації — Інтернет. Максим не приховує, що комп"ютер для нього — все. Зізнається, що вдома навіть не має телевізора.

— Навіщо той "ящик", коли новини швидше з"являються в Інтернеті, — щиро дивується Височанський.

Детальніше про свою роботу Максим не розповідає, лише загадково говорить:

— Працюю над книгою спогадів. Почекайте, прийде час — усе розповім.

За останні роки він мало змінився зовні. На роботі його часто бачили усміхненим. На підлеглих він не кричить, не погрожує. Коректно повідомляє про штраф або звільнення. Часто проводить наради. Любить солодощі, тому іноді перетворює чаювання на службовій кухні на обговорення виробничих проблем.

— Максим? "Зламати" паролі та проникнути в банківські бази даних? — перепитує його вчителька математики Української гімназії, тоді 1-ї школи, Лілія Василівна Зубович, 50 років. — Він був середняк. Я розмовляла із декількома його однокласниками, хто по-справжньому цікавився комп"ютерами. Вони переконані: Максима підставили.

— Не думаю, що він має щось негарне в душі. Щоправда, учні після школи змінюються, — зауважує вчителька інформатики Ірина Іванівна Лесневська, 48 років. — Клас, у якому вчився Максим, був сильним. Особливо п"ятірка хлопців, які постійно їздили на олімпіади. А він... Не сказала б, що інформатика була для нього чимось важливим. Як людина завжди був приємним, увічливим.

Після закінчення інституту Височанський відкрив з іноземними партнерами фірму з випуску упаковки. Незадовго до від"їзду за кордон зустрів однокласника й похвалився, що має комп"ютер такого класу, який в Україні з"явиться років через десять. Навіщо він йому, не пояснив.

Друзі батьків припускають, якщо Максим і справді "вплутався" в щось погане, то аби допомогти близьким і рідним.

Зараз ви читаєте новину «Максим Височанський продюсує новий тернопільський телеканал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути