Ексклюзиви
четвер, 28 січня 2010 18:29

Львів не може використати своїх 130 мільйонів гривень

"Держказначейство не виконує платіжних доручень міської ради. Львів опинився у стані дефолту", — каже у віторок Олег Іщук, 54 роки, начальник департаменту фінансів Львівської міськради.

Місто не може використати своїх 130 млн грн. Гроші призначені на соціальні виплати, господарські роботи, оплату енергоносіїв. Через Держказначейство рахунки обласного бюджету теж частково заблоковано. У подібній ситуації опинилися й інші області регіону.

Безробітні не можуть отримати допомоги від центрів зайнятості, хоч біржі праці перерахували суми на їхні банківські рахунки. 13 тис. матерів у Львові не одержують коштів на дітей. Це 13,9 млн грн.

— Заборгували лікарням міста 600 тисяч на харчування та 1,2 мільйона на медикаменти, стільки ж — на саночистку міста, 5 мільйонів на енергопостачання, — розповідає Іщук. — Держказначейство дало комунальним підприємствам лише третину коштів, перерахованих містом. Інакше як саботажем це не назвеш. Нашими коштами хтось користується.

Цього року Львівська міська рада вперше поклала вільні гроші міського бюджету — 100 млн грн — на депозит. В "Укрексімбанку" пообіцяли 17% річних. Казначейство не пропустило їх у банк. Від цього місто щодня втрачає 70 тис. грн. Ця сума була призначена для продовження будівництва стадіону до Євро-2012. Компанія "Азовінтекс" працює у борг.

— Такої ситуації із пальним, як тепер, у нас іще не було. Держказначейство повернуло в Київ 1 мільйон 400 тисяч гривень, які "Облавтодор" мав заплатити за взяту в борг солярку для снігоочисних машин, — говорить Юрій Проник, 53 роки, начальник служби автомобільних доріг Тернопільської області. — На п"ятницю обіцяють нові снігопади. А пального є хіба що на два дні.

Пального є хіба що на два дні

Працівників держустанов попереджають про невиплату зарплат.

— Цього місяця вперше аванс, який нам чітко платили з року в рік 15 числа, дали 21-го. А зарплата, сказали, взагалі, невідомо коли буде, — розповідає головний спеціаліст Львівської обласної держадміністрації 38-річна Галина. Вона отримує 1200 грн.

Зменшили зарплати вихователям дошкільних закладів.

— Колись дитину із садочка забирала півсьомої. Після новорічних канікул вихователька заявила, що садочок закривається о шостій. Бо їм скоротили години роботи й зарплати. Тепер мушу на півгодини раніше з роботи йти, керівництво злиться. І що ті чиновники собі думають? Таж усі мами до 18.00 працюють, — обурюється львів"янка 29-річна Надія Табак, мати 4-річного Сергія.

У школах Львівщини припинили безкоштовне харчування учнів молодших класів. Харчують лише дітей в інтернатах.

Внутрішніх резервів у Львова залишилося на місяць. Далі зупиняться комунальні підприємства, що дають тепло, воду, електроенергію. Львівська міська рада подала позов на Держказначейство, шле телеграми до Кабміну.

Олег Іщук переконаний, треба змінювати Бюджетний кодекс:

— Місцеве самоврядування саме має вирішувати, куди покласти свої кошти: до банку чи казначейства. Ні в якому разі не можна тримати гроші місцевої громади в державній кишені. Тим більше, якщо ця кишеня безпосередньо підпорядковується Кабінету Міністрів.

— Регіони страждають насамперед через затягування з прийняттям державного бюджету, — коментує голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. — У січні 2010 року ми маємо право робити лише ті витрати, які були в січні 2009-го. А за минулий рік серйозно підвищили заробітну плату працівникам певних категорій. Зросли ціни на медикаменти та продукти харчування, тому не можемо в необхідній кількості закупити їх для медичних установ.

Зараз ви читаєте новину «Львів не може використати своїх 130 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути