понеділок, 11 лютого 2013 07:00

Литва стала провідником України на шляху євроінтеграції

6 лютого відбувся візит президента Віктора Януковича до Литви. Під час перемовин зі своєю литовською колегою Далею Грібаускайте, іншими чиновниками глава Української  держави наголосив на відданості нашої країни європейським цінностям. Адже у листопаді у Вільнюсі пройде саміт "Східного партнерства". Очікується підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною.

Будемо відверті, процес розширення Євросоюзу сприймається у Старому Світі далеко не однозначно. Кілька держав так званої Старої Європи, що перебувають у стані економічної скрути, прагнуть стати "істиною в останній інстанції". Намагаються висувати все нові умови для потенційних членів ЄС. Їхні лідери публічно висловлюють сумніви в європейській ідентичності України, хоча державність та основи демократичного розвитку нашої країни нічим не поступаються західноєвропейським. З іншого боку, держави, які нещодавно стали членами Європейського Союзу, колишні країни соцтабору та радянські Прибалтійські республіки надають практичну допомогу Україні.

Після встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою в грудні 1991 року діалог двох країн став зразковим серед пострадянських держав. Київ та Вільнюс не мали жодних суперечностей, і це дало змогу мати ефективне партнерство, хоч би хто був біля керма двох держав. Звернемо увагу на кілька фактів. Товарообіг між нашими країнами становить сьогодні майже $500 млн. Цілком очевидно, що нашим державам до снаги суттєво збільшити товарообіг уже найближчим часом, адже можливості співпраці реалізовані у кращому випадку на третину. Зокрема, балтійські та чорноморські порти можна зв'язати швидкісними магістралями, що можуть стати складовою загальноконтинентальної транспортної інфраструктури.

Варто наголосити, що інтенсивність контактів між високопосадовцями України та Литви є безпрецедентно високою у відносинах між колишніми республіками Радянського Союзу. Після вступу Литовської Республіки до Євроcоюзу балтійська країна стала справжнім провідником для нашої держави, який дає конкретні поради руху непростими шляхами євроінтеграції. У таких моментах дружба між країнами проходить випробування. Спільне історичне підґрунтя тільки сприяє ефективному діалогу. Невипадково наші держави є наріжними каменями в Балтійсько-Чорноморському регіоні. Угоди про співпрацю встановлені між усіма десятьма повітами Литви та 15 областями України. Досвід транскордонної співпраці дозволяє стверджувати, що саме народна неформальна дипломатія є ефективною запорукою розвитку цих відносин.

25 лютого у Брюсселі відбудеться саміт Україна — ЄС. Обговорюватиметься перспектива підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Документ повинен стати безпрецедентно вагомим, сформувати матрицю відносин між Україною та ЄС з урахуванням перспективи вступу нашої держави до європейської спільноти. На це спрямовані такі складові Угоди про асоціацію як створення Зони вільної торгівлі, спрощення візового режиму та максимальна гармонізація вітчизняного законодавства з європейським. У Європейському Союзі все активніше лунають голоси на підтримку пришвидшення євроінтеграції нашої країни. Голос Литви серед них звучить переконливо та впевнено.

Зараз ви читаєте новину «Литва стала провідником України на шляху євроінтеграції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути