четвер, 10 березня 2011 18:32

Квартири в центрі здають європейцям та американцям

Автор: фото: Ольга ШВЕД
  Таку квартиру на площі Ринок у Львові за 200 доларів знімає 24-річний грек Чад Зоратлі. Ванна стоїть у кухні біля газової плити
Таку квартиру на площі Ринок у Львові за 200 доларів знімає 24-річний грек Чад Зоратлі. Ванна стоїть у кухні біля газової плити

"Ми з чоловіком шукаємо квартиру в центрі Львова, недалеко від роботи. Живемо зараз зі свекрухою у Бродівському районі, за 100 кілометрів. Щодня добиратися вже сил нема. За однокімнатку розраховуємо викласти 1300–1400 гривень. Але наш маклер каже, що за такі гроші в центрі нічого не знайдемо. Там всі квартири здають багатим іноземцям.

Виходить, Львів стає популярним для туристів, але простим людям від того тільки гірше, — каже медсестра 30-річна Марія Онищук. — А коли те Євро настане, господарі, певно, всіх жителів із квартир повиганяють — іноземців наберуть".

Близько 1 млн туристів торік відвідали Львів. Приїжджали іноземці зі 113 країн світу. Їх приваблює архітектура міста, розваги, послуги приватних медичних клінік. Багато хто тут навчаються, ведуть бізнес. Більшість орендують житло у приватному секторі в центральній частині Львова, здебільшого однокімнатну умебльовану квартиру з постійним опаленням, гарячою водою. Такі квартири з нового року подорожчали на 10%. На пл. Ринок, біля університету Івана Франка, оперного театру, на початку вул. Князя Романа, Івана Франка коштують $300– 400. За $200–300 можна знайти житло в районі ближнього центру — на початку вул. Зеленої, Хмельницького, Городоцької. Найдорожчі біля Стрийського парку — від $500.

Маклер Юлія Ярошик, 24 роки, знає три мови. Шукає помешкання переважно для іноземців.

— Власники квартир у центрі міста віддають перевагу іноземцям, бо ті платоспроможніші, — розповідає. — Зроблять такий-сякий ремонт і ставлять ціну на 100 доларів більшу. Багато хто здає житло тільки європейцям та американцям. Арабам, туркам і афроамериканцям не хочуть. Господарі кажуть, араби нечистоплотні, турки прокурюють квартиру, псують меблі. Чорношкірі голосно слухають музику. Одного разу я пропонувала клієнтці поселити темношкірого чоловіка. То вона питає: "А він не дуже чорний?". Люди бояться, що інші жителі будинку через таких сусідів податкову накличуть. Європейців можна назвати родичами, які тимчасово живуть, а чорношкірих навряд.

Іспанець 32-річний Мігель отримав спадщину від далеких українських родичів. Вирішив написати книгу про Україну, їздить містами. У Львові знімає однокімнатну квартиру на вул. Винниченка, біля облради.

— У Мадриді квартири також стільки коштують, — каже. — Але вони кращі — ліпші меблі, ремонт, техніка. У вас квартири маленькі. А ще оці пічки треба запалювати. Я їх боюся, тому включаю електричний обігрівач. А він нормально кімнату не нагріє.

Однокімнатку в австрійському будинку на пл. Ринок знімає грек Чад Зоратлі, 24 роки. Платить $200. Він приїхав до Львова півтора року тому з Афін. У місті живе його дівчина.

— У Львові житло дешеве, але погане, — каже Чад. — Меблі старі, ванна просто в кухні. Під'їзди брудні, смердить сильно. Але мені ще повезло, бо за таку ціну бачив ще гірші квартири. Я заплатив за рік наперед, хазяйка була рада.

Власники квартир укладають з іноземцями договір. Вимагають оплатити оренду за два місяці одразу. Маклери за свої послуги беруть комісію в розмірі місячної плати.

Зараз ви читаєте новину «Квартири в центрі здають європейцям та американцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути