понеділок, 05 березня 2012 05:15

Кожну другу машину повертають власнику

Із початку року на Львівщині викрали 25 автомобілів. Половину машин міліція повернула власникам. Де, коли та які авто крадуть найчастіше, розповідає начальник відділу незаконного заволодіння автотранспортом із управління карного розшуку обласної міліції Олег Боднар, 35 років.

В останні роки крадіжок машин побільшало?

—За останні п'ять років кількість викрадених автомобілів зменшилася втричі. Наприклад, якщо 2006-го в розшуку була 581 машина, то 2011-го лише 189. Це тому, що сьогодні автовласники використовують сучасні системи захисту. Поменшало організованих груп автокрадіїв. У жовтні минулого року ми затримали компанію викрадачів елітних авто. Це троє злодіїв, двоє з яких уже судимі. Вони мали дороге обладнання, сканери для сигналізації. Діяли зухвало —викрадали лише позашляховики, дорогі престижні іномарки. На їхньому рахунку 12 автомобілів.

Крадії перепродують машини?

—Буває, перебивають номери та продають посередникам в Україні чи за кордон. Можуть вимагати викуп або ж розібрати та продати на деталі.

Де в області найбільше викрадають авто?

—Найчастіше крадуть у Львові. Особливо часто на стоянках без охорони та з-під будинків. Здебільшого вночі, з 3.00 до 6.00. Хоча бувало крали зі стоянок біля супермаркетів, доки власники щось купують. Багато крадіжок у курортних містах Трускавці та Моршині.

Є певна систематичність у вподобаннях крадіїв на Львівщині. Наприклад, є інструменти-відмички для "фольксваґенів", крадуть тільки ці авто. Навчився крадій відмикати "опелі", то спеціалізується на них. Останнім часом популярні в крадіїв "мітцубісі" та різні моделі ВАЗ.

Що робити, коли вкрали автомобіль?

—Як тільки виявили це, треба телефонувати в міліцію. Знаю чимало випадків, коли наші оперативники за кілька годин знаходили по гарячих слідах викрадений автомобіль. Коли надходить дзвінок у міліцію, черговий одразу повідомляє інформацію патрульним службам та Державтоінспекції. У жодному разі не можна йти на компроміс із злодіями. Вони можуть запропонувати викупити своє авто. Заберуть гроші, а машину так і не повернуть.

Як не стати жертвою автокрадіїв?

—Перш за все, не залишати машини на довгий час без нагляду. Наприклад, у дворі чи на вулиці. Використовувати комбінований захист —сигналізацію і механічні засоби блокування. Професійного злодія сигналізація не зупинить, але він витрать час, щоб її відімкнути.

3

автомобілі за 2 год. викрала група автозлодіїв у Львові торік у вересні. Крали елітні машини "лексус", "Фольксфаґен Тігуан", "Шкоду Октавію" переважно вночі. Іномарки готували на продаж. Підробляли документи й перебивали номери.

70

тисяч доларів коштує найдорожче авто, що викрадали у Львові за останні два роки. Це новий позашляховик "Тойота Ленд Крузер" білого кольору.

 

Зараз ви читаєте новину «Кожну другу машину повертають власнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути