четвер, 01 квітня 2010 17:00

Шукають керівника для найгіршого жеку

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Біля багатоповерхівки на вулиці  Коновальця у Тернополі у понеділок зранку лежать купи сміття. Непотріб не вивозили протягом тижня. Будинок обслуговує ЖКГ №7. Його визнали найгіршим у місті
Біля багатоповерхівки на вулиці Коновальця у Тернополі у понеділок зранку лежать купи сміття. Непотріб не вивозили протягом тижня. Будинок обслуговує ЖКГ №7. Його визнали найгіршим у місті

ЖКГ N7 на вул. Коновальця у спальному мікрорайоні Канада Тернополя мерія визнала найгіршим у місті. Начальника 52-річного Володимира Гонтаря звільнили. Тепер шукають нового керівника.

— Наш жек таки паскудний. За чим не звернешся — усьо на нулю. Я з 85-го тут живу. Ніколи їхні працівники лампочки в під"їзді не вкрутили. Ліфт недавно шість днів не работав. Світло у підвалі відключили. Слюсаря викликав, то чотири дні чекав. Бо він п"яний десь лежав. — Cкаржиться Володимир Самойленко, 62 роки із будинку N6. Дев"ятиповерхівка розміщена за 10 м від жеку.

— Під"їзди і поверхи ми самі малювали. Бо в жек звертатися — то те саме, що в пустоту говорити, — махає рукою 38-річна Ірина Миколаївна. — У ліфт узагалі неможливо зайти. Смердить. Стіни аж липкі від грязі.

Її сусідка Катерина Козак, 27 років, із квартири N11 показує велику дірку у сміттєпроводі, прикриту шматком чорної гуми:

— Як із дев"ятого поверху сміття летить, то тут повно насипається. Самі замітаємо і миємо.

— Як карточку на оплату за надані послуги, то приносять вчасно. І не в поштовий ящик, а у двері запихають. А як дах нормально перекрити — то нема кому, — показує стелю біля труби в коридорі дев"ятого поверху житель сусіднього дому N8 Антон Клим, 47 років. На стелі видно великі розводи від води, штукатурка відвалюється.

На горищі люди поставили відра. Щоб під час дощів вода по дренажній трубі не стікала в коридор.

Слюсаря чотири дні чекав. Бо він п"яний десь лежав

— Я цим жеком керував три роки. Він один із найбільших у місті. Обслуговує 105 будинків на 32 вулицях. Таких жалоб, щоб ми не виконали, не було, — переконує Володимир Гонтар. Він поки що виконує обов"язки начальника жеку. — Наші двірники прибирають територію. Але ж не можуть цілий день замітати. Самі мешканці і гадять. Що, хтось чужий приходить і плює їм у ліфті?

Приватне підприємство "Люкс" обслуговує сусідню із жеком N7 територію. Його визнали найкращим обслуговуючим підприємством.

— Головне в цій справі — людей на керівні посади підібрати таких, щоб на роботу ходили не "відбувати", а свої обов"язки виконувати, — каже директор підприємства 50-річний Степан Гевко.

Гевко зазначає, що допомагає підприємству утворення в будинках об"єднань співвласників.

— У більшості будинків, які ми обслуговуємо, є такі об"єднання. Ці доми не є на нашому балансі, але з головою об"єднання підписуємо угоду про надання певних послуг — прибирання, ремонт під"їздів, — продовжує директор. — Ми зацікавлені в такій співпраці. Бо коли люди так самоорганізовуються, то і ставляться до майна по-іншому, бережно. Одночасно і ми мусимо тримати марку, щоб нам не було чим дорікнути.

Ще одна запорука вдалої роботи ЖКГ — порозуміння з жителями.

— От буквально недавно один чоловік ремонт у квартирі робив, і купу будівельного сміття вивалив під під"їзд, — розповідає. — Можна було крик піднімати, адмінпротоколи на нього писати. А я зробив по-інакшому — сам найшов по оголошенню вантажівку і замовив її до цієї квартири. Сміття вивезуть, а власник тільки оплатить послуги.

Об"єднання співвласників контролюють ремонти

Квартплата у львівських об"єднаннях співвласників багатоквартирних будинків коливається від 70 коп. до 2,5 грн за 1 кв. м. Найвищі тарифи в домах, де наймають консьєржа, цілодобову охорону. Комунальним підприємствам городяни платять по 1, 55 грн. Найбільша різниця в тарифах на ремонт будинку.

— Наприклад, у сихівському районі об"єднання співвласників "Сихівчани" встановило квартирну плату в розмірі 1 гривня 50 копійок за метр квадратний. Із цієї суми 30 копійок ідуть на капремонт, — розповідає Галина Когут, керівник сектору муніципальних проектів Львівської міської ради. — Із 1 гривні 55 копійок, яку встановили жеки, на ремонт передбачені лише 5 копійок.

Жителі львівської 10-поверхівки на вул. Хмільовій, 2 сьомий рік господарюють самі. Квартплата в об"єднанні співвласників будинку "Надія 2002" — 1 грн за 1 кв. м.

— У нас майже на третину менше статей витрат, ніж у жеків, — каже Володимир Крицак, 46 років, голова об"єднання. — Тариф на ремонт коригуємо відповідно до потреб.

За три останні місяці у львівську мерію надійшли 50 заяв на створення нових ОСББ. Сьогодні у місті працюють 338 об"єднань.

Зараз ви читаєте новину «Шукають керівника для найгіршого жеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути