четвер, 05 лютого 2009 18:31

Іноземні роботодавці заощаджуватимуть на стихійних заробітчанах

— У лютому кількість людей, які захочуть виїхати працювати за кордон, зросте на третину. Сьогодні більше двох із половиною мільйонів українців трудяться за межами України. Близько 60 відсотків — нелегальні працівники, — розповідає координатор Центру консультування іммігрантів Максим Філяк, 29 років.

— Іноземним власникам малого та середнього бізнесу вигідно, щоб заробітчани працювали без трудових договорів. Вони не платять із них податки, немає необхідності створювати гідні умови праці та проживання. Зараз працедавці зіткнулися з фінансовими проблемами через кризу, то будуть заощаджувати саме на стихійних заробітчанах. Українцям за кордоном і так платять утричі менше, ніж своїм громадянам.

Як легально влаштуватися на роботу за кордоном?

— Через фахову фірму-посередника, в якої була б налагоджена співпраця з іноземними працедавцями. Треба пересвідчитися, чи є у них чинна ліцензія Міністерства праці, тобто дозвіл надавати послуги з працевлаштування за кордоном. Тоді укласти договір із фірмою-посередником, за яким вона зобов"язується знайти роботу для свого клієнта. Забезпечує повний обмін даними з роботодавцем, допомагає заповнити виїзні документи. Людина повинна отримати всю інформацію про умови життя та праці в конкретній країні. Фірма за це отримує кошти. За такі послуги заборонено готівкові оплати і передоплати.

Другий контракт іще перед виїздом українець укладає із закордонним працедавцем. У ньому йдеться про специфіку роботи та соціальні гарантії. Потрібні робоча віза і закордонний паспорт.

Куди звертатись, якщо працедавець не заплатив робітникові грошей?

— Якщо людина працює легально, то має дозвіл від місцевого управління праці. Спершу потрібно скаржитися туди. Європейські чиновники зазвичай швидко реагують на такі звернення. І недобросовісний наймач заплатить як мінімум великий штраф. Але є різні ситуації. Інколи варто піти в поліцію. Доречно звернутися також у консульство. В окремих випадках там передбачено одноразову матеріальну допомогу в розмірі від 900 до 1200 євро. Якщо ж звертатися до суду, то краще це робити, доки заробітчанин іще там. Суди не так швидко реагують на скарги, якщо людина вже залишила територію країни. Коли робітник працює без документів, то має право лише на належні умови утримання в камері попереднього ув"язнення, на справедливий суд і на один дзвінок адвокату.

У яких країнах найчастіше дурять українських заробітчан?

— Дурять усюди. Західноєвропейська ментальність відрізняється від нашої. Вони надто раціональні. Якщо є шанс обманути, то вони це роблять без особливих вагань. У Росії українців часто лишають без зароблених грошей. Але однозначно європейці нічим не кращі. Хоча й українці — теж не подарунок. Часто наші за кордоном створюють кримінальні угруповання, які контролюють заробітчан. І самі лишають українців без грошей. Людині треба більше дізнатися про роботодавця перед від"їздом. Можна просити у фірми-посередника відгуки робітників, які вже працюють там, дізнатись контакти їхніх родичів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні роботодавці заощаджуватимуть на стихійних заробітчанах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути