четвер, 03 червня 2010 19:02

Губернатор Михайло Вишиванюк вручить мітлу керівнику найгіршого населеного пункту

Автор: фото: Олександра Лісконог
  Михайло Вишиванюк попросив попередніх губернаторів Івано-Франківщини допомогти розвивати область
Михайло Вишиванюк попросив попередніх губернаторів Івано-Франківщини допомогти розвивати область

"Хочу витягнути прикарпатців із гумаків. Попередні керівники опустили економіку області до 1994 року, усе виробництво зупинилося", — каже губернатор Івано-Франківщини Михайло Вишиванюк, 58 років.

27 березня він удруге очолив область. Перший раз керував Прикарпаттям за президентства Леоніда Кучми. За вісім років здобув авторитет жорсткого і дієвого керівника. Із Вишиванюком пов"язують розвиток туризму на Прикарпатті. З"явився гірськолижний курорт "Буковель", запрацювали зелені садиби. За підтримки його близького товариша, гендиректора Укрзалізниці Георгія Кірпи, у Гуті на Богородчанщині збудували президентську резиденцію.

Кажуть, губернатор завжди знаходив компроміс із національно-демократичними силами області. За його сприяння у Старому Угринові Калуського району з"явився меморіальний комплекс Степана Бандери.

Із 2005-го Вишиванюк був депутатом обласної ради.

Михайло Васильович зустрічає у своєму кабінеті. Виглядає втомленим — щойно закінчив прийом громадян.

— Ми 20 років людей дуримо Європою, якимось розквітом примарним. А де це все є? Людям потрібно сьогодні їсти, сьогодні відправляти дітей до школи, — активно жестикулює. — Якщо будемо ґаздувати так, як ґаздували, то скоро всі опинимося в Італіях, Португаліях і Греціях.

Сідає за стіл. За його спиною, на тумбі, невелика фотографія президента Віктора Януковича. Збоку в кутку — березовий віник. Одразу після призначення Вишиванюк об"їжджав райони області. Оголосив про проведення двомісячника з благоустрою. Наказав підлеглим придбати віник, щоб у червні вручити його керівнику найгіршого населеного пункту.

— Віник стоятиме в нього в кабінеті, й усі будуть знати, що він не господарник, — киває пальцем на мітлу.

Які невирішені проблеми дісталися від попередньої влади?

— Перша — ліквідація наслідків липневої повені 2008-го. На це потрібно ще близько 2 мільярдів гривень. Друга — це Калуш. Щоб вирішити його екологічну проблему, потрібно під 3 мільярди гривень. (Над копальнями трьох колишніх солевидобувних шахт у райцентрі Калуш протягом 20 років просідає ґрунт. 4 тис. людей із 1009 будинків потребують відселення. — "ГПУ".) Азаров знає про це й пообіцяв, що перший транш для робіт у Калуші надійде до середини червня.

Область отримує чотири мільярди гривень дотації. Половина з них іде на пенсії

Є ще багато інших проблем. Не хочу про них говорити, бо доведеться називати цифри. А навіщо наперед лякати ними столицю? — усміхається. — Наша область отримує 4 мільярди гривень дотації. Половина з них іде на пенсії. Є окремі райони-трутні. Візьмімо хоча б Косівський. Там живуть одні багачі. А дотацію отримують 500 мільйонів гривень. Інші райони отримують по 400.

Одразу після призначення ви створили Координаційну раду розвитку регіону. Запросили до неї попередніх керівників області Миколу Палійчука і Романа Ткача. Вони погодилися вам допомагати?

— Я не те, що казав, я просив: хлопці, об"єднаймо зусилля, бо тут житимуть і наші діти. Політика політикою, але це наш край. Кожен із нас має великий досвід роботи й план розбудови області. Ткач погодився, а Палійчук ще думає.

Як будете піднімати економіку?

— Наша область тримається на чотирьох китах. Окрім промисловості, будівництва й сільського господарства маємо туризм. Це наш карпатський Китай. Треба підтримувати місцевого виробника. Наш завод "Індуктор" має дешеві розробки альтернативного індивідуального опалення. Як для квартир, так і для приміщень площею 3 гектари. На колишньому радіозаводі випускають економлампи, які успішно використовують у під"їздах багатоповерхівок. До кінця року хочемо впровадити цехи по переробці ягід та яблук на Коломийщині, у кожному районі спорудити міні-заводи по переробці молока. На стадії висновку експеримент із посадками японської верби в селі Турка Коломийського району. Тонна переробленої деревини замінить тонну вугілля.

Розстановка кадрів уже закінчилася?

— Це процес безкінечний. Я не боюся тримати розумних людей біля себе. Ніколи не звільню працьовитих, відповідальних, чесних. Терпіти не можу бездєльників і брехунів. Сам завжди говорю правду в очі. Навіть коли мушу виголосити не надто приємні речі, кажу: вибачте, але я мушу вам це сказати.

Івано-Франківщина єдина серед областей Західної України не ухвалила звернення щодо продовження перебування Чорноморського флоту в Криму. Кажуть, у цьому ваша заслуга — умієте вгамовувати пристрасті депутатів.

— Ми 20 років незалежності вічно лише боремося. Скажіть, будь ласка, Чорноморський флот Росії стоїть у нас майже 20 років. Що, хоч один корабель заплив до котрогось прикарпатця на город? Стояв там, де і стоїть. Але стояв безплатно. А тепер держава отримує за парковку 4 мільярди доларів. Ці гроші Україні сьогодні не зайві. Не можна нагнітати психозу в суспільстві й таким чином завойовувати голоси виборців. Мовляв, Україна в небезпеці, голосуйте за мене, бо я борець за Україну. Давайте вберемося в пір"я, а тоді вже будемо проявляти свій гонор.

"У губернатора п"ятеро онуків"

Михайло Вишиванюк живе в особняку в Івано-Франківську. Дружина Богдана за фахом економіст. Подружжя має сина Василя й дочку Мирославу, п"ятьох онуків. Найменшому 2 роки, старшому — 14.

— Сім"я — це найдорожче, що є в моєму житті. У мене мудра дружина, кам"яна. Вона майже 40 років мужньо витримала чоловіка Вишиванюка, — сміється. — Діти тепер живуть у Києві. Але це не моя заслуга. Самі кар"єру робили. Син працював радником Юрія Єханурова, коли той був прем"єр-міністром. Він економіст, днями захистив ще й диплом юриста, зараз працює в олімпійській збірній. Дочка — гінеколог, кандидат медичних наук, працює у столичній клініці репродукції людини.

Михайло Вишиванюк захоплюється полюванням.

— Один раз полювали з Кучмою на Коломийщині. Ще люблю читати — класику й науково-популярну літературу. Улюблений автор — Марія Матіос. Читаю в машині, у літаку, поїзді, уночі.

А коли спите?

— Удосвіта, — сміється. — Часом лягаю о четвертій, а через дві години — підйом. Молюся щоденно вранці й у вечір.

Каже, що не має ворогів.

— Бо маю кредо: у мене каменем, а я — хлібом.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор Михайло Вишиванюк вручить мітлу керівнику найгіршого населеного пункту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути