Ексклюзиви
субота, 22 вересня 2007 07:13

Ґрунти біля Ожидова засіяні важкорозчинним фосфором

Перевищення вмісту фосфору у ґрунті поблизу села Ожидів Буського району на Львівщині екологи виявили лише навколо місця аварії цистерн із  жовтим фосфором.

— Отруїти ґрунти фосфором неможливо, — запевняє Анатолій Демчишин, 46 років, завідувач львівського центру "Облдержродючості". — Після аварії на гектар землі випало в середньому по 2 кілограми альгідриду, дуже мала концентрація. Проби ґрунтів у цьому районі ми брали на аналіз іще у травні, за два місяці до аварії. І вже тоді виявили важкорозчинні форми фосфору.

Науковці пояснюють, що це залишки добрив, які вносили ще за радянських часів.

Сам фосфор рослини не засвоюють. Для цього у біолабораторії Державної інспекції захисту рослин розробили спеціальний фосфоромобілізувальний біопрепарат.

— Його застосовують під час посіву озимих, — каже Ярослав Лободзець, 45 років, начальник Державної інспекції захисту рослин Львівської області. — Із препаратом уже працюють у Київській та Черкаській областях, а також на півдні України. Від застосування препарату урожайність зернових збільшується від 3 до 15 ц з 1 га.

Зараз ви читаєте новину «Ґрунти біля Ожидова засіяні важкорозчинним фосфором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути