четвер, 05 березня 2009 19:04

Фірма збирає гроші і розігрує машини в лотерею

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Працівниця компанії ”Ка Кредит” у торговельному центрі
Працівниця компанії ”Ка Кредит” у торговельному центрі

32-річний Михайло з міста Мостиська на Львівщині торік став клієнтом львівської філії столичної компанії "Ка Кредит". Узяв під виплату автомобіль "хюндай".

— Хотів спочатку в банку кредит узяти. Але там мені відмовили. Я не був офіційно влаштований на роботі, довідки про доходи не мав, — розповідає Михайло. — В одній зі львівських газет побачив рекламне оголошення компанії "Ка Кредит". За вказаною адресою пішов на оглядини. Фірма орендує приміщення в торговому центрі "Скриня" біля Приміського вокзалу.

Із Михайлом розмовляла працівниця компанії Олена Парталова. Пояснила, при укладанні договору достатньо мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, водійські права й заплатити 2,5 тис. грн. Протягом трьох місяців обіцяла клієнту надати автомобіль "хюндай" вартістю 67 тис. грн.

— Коли підписував договір, мене попередили: при розриванні контракту початковий внесок не повертається. Контракт дуже заплутаний, я його хіба переглянув. Думаю, чого там вичитувати, коли працівниця все чітко пояснила. Звідки ж було знати, що вона бреше в живі очі?

"Ка Кредит" працює за двома схемами: бальною й торгів. Для початку клієнт повинен набрати не менш як вісім балів. При оплаті 1 036 грн йому зараховують один бал. На накопичення необхідної кількості балів йде приблизно рік.

— Тоді допускають до лотереї. У схемі торгів перемагає той, хто вносить найбільшу суму. Я входив у групу з 20 осіб. Обіцяли, що за рік двоє-троє отримають машини. А де там.

Михайло заплатив 10 тис. грн. Нещодавно розірвав контракт.

— Мій початковий внесок пропав. Також кожен місяць вносив платежі. Із них не повернуть 10 відсотків. Кажуть, штрафні санкції. Забирають комісійні та страхові внески. Решту обіцяють повернути, коли ліквідують групу. Доведеться до жовтня—листопада чекати.

Чоловік просив координати інших клієнтів з групи. Йому відмовили. Мовляв, конфіденційна інформація. Якщо чоловікові не виплатять коштів, планує подати до суду.

На першому поверсі торговельного центру "Скриня"стоїть темно-синій автомобіль "кіа". На ньому лежать листівки з намальованими автівками й цінами кредиту — до 2 тис. грн на місяць — і написами "Компанія пропонує умови, що дозволяють значно знизити витрати грошей та часу на шляху придбання бажаного автомобіля".

Про зустріч домовляюся телефоном. Кажу, хочу придбати авто. Працівниця на ім"я Ольга зазначає: якщо одразу вирішу підписати контракт, повинна мати при собі паспорт, ідентифікаційний код та 2500 грн.

О 10.00 ще зачинено.

— Андрію, як люди не розуміють, що машини їм не бачити? — киває на мене продавець соків у "Пані Фреш" до охоронця. — Одні скандалять, інші — плачуть. А треті все рівно йдуть і підписують договори.

— А що робити? — зітхає охоронець. — Тут одному із семи машину дадуть — от він рекламу й робить.

Працівниця "Ка Кредит" Катерина запрошує присісти. Своє прізвище відмовляється називати. Дозволяє взяти блокнот і ручку. Створює враження заклопотаної — 10 хв. перечитує повідомлення на електронній пошті, копіює документи.

— Ви вчора телефонували й замовляли "ланос", — щось шукає в комп"ютері. — З яким двигуном вам машину? Кондиціонер обов"язково має бути?

Згоджуюся на "ланос" з кузовом "седан", кондиціонером і двигуном об"ємом 1,5 л. Коштує 76 710 грн.

— Початковий внесок — 10 відсотків від вартості машини, — пояснює Катерина. — Щомісяця — 6 відсотків річних. Чим більша сума при початковому внеску, тим менше платити щомісяця.

Домовилися, що одразу заплачу 20 тис. грн. Упродовж шести років щомісяця платитиму 900 грн. Катерина рахує без калькулятора.

— А довідку про доходи треба? — питаю.

Як люди не розуміють, що машини їм не бачити?

— Ні, довідка з місця роботи не потрібна. Компанія все перевірить, — пожвавлюється. — Але для початку фірма повинна вирішити, чи хоче з вами співпрацювати. Я зараз зателефоную в головний офіс і протягом 2–3 годин дам відповідь. Якщо так, то до кінця березня машина буде у вас. Це сто процентів. Автомобілі видаємо щодня. Розподілення відбувається наприкінці місяця.

Зізнаюся, що прийшла як журналіст:

— Ваші клієнти скаржаться, що й протягом року не можуть отримати автівку. Чому ви не надаєте правдиву інформацію?

— На цю тему я з вами спілкуватися не буду. Будь ласка, можете звернутися в головний офіс, — хвилюється. — Як зателефонувати? Я не буду надавати таку інформацію.

У київському офісі "Ка Кредит" на телефонні дзвінки не відповідають.

— Лотереї та компанії такого типу не в нашій компетенції, — говорить заступник начальника Львівського облуправління у справах захисту прав споживачів Василь Ріпка. — Єдине, що можу порадити: потерпілим варто об"єднатися та йти до суду. А на майбутнє грамотно читати договори. Це ж ваші гроші!

"Ка Кредит" не внесена до реєстру Державної комісії з врегулювання ринків, фінансових послуг.

— Ми нічого не чули про таку компанію, — кажуть фахівці комісії. — Правоохоронним органам варто було б нею поцікавитися.

Зараз ви читаєте новину «Фірма збирає гроші і розігрує машини в лотерею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути