четвер, 23 серпня 2012 05:00

Євроінтеграція по-українськи: справи, а не слова

Зазвичай напередодні Дня Незалежності починають підбивати підсумки минулого року. Сказати, що цей період у житті українців та нашої держави був багатий на події, — не сказати нічого. Тому й виникає бажання прискіпливо проаналізувати ті звершення та здобутки, які матимуть тривалі та позитивні наслідки для України.

Одне з основних питань — євроінтеграція. На думку вітчизняних аналітиків та політологів, минулий рік був дуже плідним у цьому напрямку. Напевно, найпліднішим за всі роки Незалежності.

Знаковою подією для нашого народу стало парафування Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Хоч би що казали критики євроінтеграційної політики президента України, але факт — глава нашої держави зумів знайти спільну мову з Брюсселем і довести європейцям, що співпраця з Україною буде вигідна не лише офіційному Києву.

Узяти хоча б Угоду щодо Зони вільної торгівлі з ЄС. Наш договір про ЗВТ має статус глибокого та всеохопного, вважають експерти. Тобто доступ до євроринку нададуть на підставі системної адаптації до законодавства Євросоюзу фактично за тією самою логікою, як і під час вступу країн до ЄС. А всеохопний характер означає, що ми говоримо не лише про товари, а й про послуги, потоки капіталів та вільний рух осіб.

Іншим важливим моментом є спрощення візового режиму між Україною та державами — членами Шенгенської зони. До вже чинної угоди внесли доповнення щодо розширення переліку осіб, які можуть претендувати на отримання віз до країн ЄС за спрощеною процедурою. Це не тільки журналісти, а й технічні члени їхніх команд — оператори, звукорежисери тощо. Журналісти також можуть надати листа-підтвердження від працедавця замість запрошення сторони, яка приймає.

Візові спрощення також поширюються на учасників програм обміну міст-побратимів та інших муніципальних одиниць. Також під цю категорію підпадають українці, які відвідують родичів — громадян України, що живуть у ЄС, а також родичів — громадян Євросоюзу. Список поповнили й особи, що супроводжують тих, хто потребує лікування.

Крім того, з'явилися чотири нові категорії осіб, яких також стосуватиметься спрощена візова процедура: члени громадських організацій, представники професій, які беруть участь у міжнародних форумах, представники релігійних громад, учасники програм трансграничного співробітництва в рамках програм ЄС.

Окремо хотілося б відзначити, що врегульований термін дії віз: замість "до п'яти років" і "до одного року вживатимуть формулювання "на п'ять років" і "на один рік". Це дозволить уникнути вільного тлумачення відповідних положень консулами країн — членів ЄС.

Зупинімося і на факті, що наступного року Україна головуватиме в Організації безпеки і співробітництва в Європі. Це безперечно сприятиме зміцненню політичного авторитету нашої держави на міжнародній арені. Глава місії ОБСЄ в Україні, посол Мадіна Джарбусінова під час зустрічі з українським міністром оборони Дмитром Саламатіним 8 серпня заявила, що ОБСЄ вважає нашу країну стабільним і надійним партнером.

Сьогодні можна говорити, що процес євроінтеграції нашої держави — не пусті слова й туманні обіцянки. Це конкретні справи, за які ніколи не буде соромно перед нашими дітьми та онуками. І з таких справ починається не лише міжнародне визнання, а й європейське життя у власній державі, на яке давно і справедливо заслуговує український народ.

Зараз ви читаєте новину «Євроінтеграція по-українськи: справи, а не слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути