середа, 24 вересня 2008 07:12

Два мікрорайони Луцька живуть без гарячої води

Автор: Фото: Роман ЖИЖАРА
  Жителі Луцька пікетують офіс компанії ”Луцьктеплоенерго”. Вимагають  запустити котельню на Карбишева, 2 й подати гарячу воду
Жителі Луцька пікетують офіс компанії ”Луцьктеплоенерго”. Вимагають запустити котельню на Карбишева, 2 й подати гарячу воду

"Кропива, включи гарячу воду. Ми за неї заплатили". Із такими гаслами тисячі мешканців 22-го та 40-го мікрорайонів Луцька майже тиждень цілодобово тримають в облозі офіс енергетичної компанії "Луцьктеплоенерго". Люди вимагають від її власника 40-річного Олександра Кропиви подати гарячу воду в оселі.

У понеділок городяни перекрили дорожні під"їзди до офісу, розклеїли на стовпах і ліхтарях листівки із закликами до непокори. Чергують біля брами із дітьми.

— Три місяці миємося із тазика, на плиті відрами грію воду для прання, — обурюється лучанка Валентина Вовчук, 39 років.

У жінки, як і в майже 100 тис. жителів двох мікрорайонів Луцька, немає гарячої води із 23 липня. Компанія "Луцьктеплоенерго" зупинила роботу найбільшої в місті котельні на вул. Карбишева, 2. Фірма є її власником. Відключили воду через 13 млн грн боргу за спожитий газ перед компанією "Газ України".

— Якщо вони не можуть платити за газ, то нехай віддають котельню місту, — каже активіст пікету 63-річний Володимир Приходько.

Котельня на вул. Карбишева, 2 забезпечує теплом та гарячою водою майже 40% населення міста. Чотири роки тому вона перебувала на балансі територіальної громади. Однак улітку 2004-го міська рада передала котельню в приватну власність ТОВ "Луцьктеплоенерго". Подейкують, відчуження лобіювали колишні керівники міста. Нова влада спробувала через суд повернути котельню місту. Тяганина триває досі.

— Комунальники міста винні нашій компанії 13 мільйонів гривень, — зазначає директор ТОВ "Луцьктеплоенерго" Олександр Кропива, 40 років.

Луцька мерія спростовує закиди власника котельні.

— Ми перерахували компанії з бюджету майже 19 мільйонів гривень. Вони ж заплатили столичним газовикам лише три. Куди поділи решту грошей? — знизує плечима заступник міського голови 38-річний Петро Гоцалюк.

Олександр Кропива наголошує — він не віддасть котельню громаді. Сесія міськради надіслала листи-скарги про свавілля "Луцьктеплоенерго" до Генеральної прокуратури, президента України та прем"єр-міністра.

— Тут може виникнути друга Південна Осетія, бо конфлікт став схожим на тероризм із вимогами підприємця платити йому стільки, скільки він захоче, — говорить міський голова Богдан Шиба, 45 років.

Чиновники міськвиконкому вбачають остаточне вирішення протистояння в будівництві нової котельні. Це потребує щонайменше 40–50 млн грн, яких поки немає в бюджеті. Лучанам доведеться ще два-три роки зимувати зі старою котельнею.

Тим часом жителі Луцька не припиняють пікету. Вимагають зустрічі з директором. Однак його заступники відказують, що Олександр Кропива поїхав у відрядження за кордон.

— Розповідають, він почав розпродувати котельню — вже продав колектори. Напевно, збирається втікати за границю з нашими грошима, — вигукують у натовпі.

Зараз ви читаєте новину «Два мікрорайони Луцька живуть без гарячої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути