Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2010 19:24

Домашнє молоко продають на розлив

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Оксана Решетило наливає домашнє молоко в одноразову тару на львівському ринку Шувар у понеділок зранку. Вона привозить його продавати з Рівненської області
Оксана Решетило наливає домашнє молоко в одноразову тару на львівському ринку Шувар у понеділок зранку. Вона привозить його продавати з Рівненської області

На львівських продуктових ринках з"явилося молоко від селян з Волині та Рівного. Привозять його у бідонах та продають на розлив. За літр правлять 6–7 грн.

Подружжя 21-річна Оксана та 23-річний Володимир Решетили привозять молоко на ринок Шувар із села Підзамче Радивилівського району Рівненщини. Продають по 6,5 грн.

— Мені що в Луцьк, що в Рівне, що до Львова приблизно 100 кілометрів, автівкою їду 2 години. У Львові молоко найдорожче, тут продавати найвигідніше, — каже Володимир. — У своєму райцентрі я продам максимум 10–15 літрів за день. У Львові 100–150 збуваю за кілька годин.

Володимир тримає чотири корови, решту молока добирає по сусідах, платить їм по 3 грн/л.

Довідки про те, що воно якісне, Решетили виробили у місцевій ветеринарній інспекції та у лабораторії ринку.

У січні напередодні виборів на Шуварі з"явилося дешеве молоко від Юлії Тимошенко. Його досі привозять молоковозом з написом "Програма Юлії Тимошенко" і продають за ціною 5,3 грн/л. Продавець у білому халаті говорить, що воно з Буського району Львівщини, а про акцію говорити відмовляється. Люди беруть по 2 л.

У супермаркетах найдешевше у поліетиленових пакетах від торгової марки "Драгобрат" Дрогобицького молокозаводу.

На Львівщині ціни на молочні продукти найвищі по Західній Україні

— Мені подобається те, що його термін зберігання усього п"ять днів, значить, натуральне, без добавок, — каже покупець у супермаркеті "Сільпо" на вул. Науковій. Бере два пакети за 5,9 грн. — Деколи тут підвозять їхню сметану, розливну в одноразовій тарі. Вона, як домашня. Півлітра за 7,5.

Підприємство у Дрогобичі у день переробляє 55 тонн сировини. На 85% це молоко з Волині.

— На Львівщині ледве 230 літрів назбируєм. Тут усього три ферми — в Дрогобицькому, Пустомитівському та Сокальському районах, — розповідає директор підприємства Зіновій Зозуля, 48 років. — Тут треба шукати інвесторів і створювати хоч невеликі ферми — по 100–200 корів, і вони окупляться.

Лише 15% зібраного молока завод купує у селян-осібників, воно низької якості. Основну масу — у фермерів.

— Маємо лише 3 відсотки прибутку. Але ми з"явилися на ринку рік тому, тож хочемо добре зарекомендувати себе. За стандартом, молоко має зберігатися до п"яти днів. Якщо дають 14 днів і більше, воно не натуральне, — пояснює Зозуля. — Зберігання продовжують за рахунок додавання пальмової олії як стабілізатору. Плюс консерванти.

Виробництво молока на Львівщині щороку скорочується. Тому ціни на молочні продукти тут найвищі по Західній Україні. Ще три місяці тому літр молока у магазинах коштував 5 грн. Тепер — 7–8. У інших областях регіону воно на 1–3 грн дешевше. Найнижчі у Чернівецькій області — 3,5 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Домашнє молоко продають на розлив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути