четвер, 21 січня 2010 18:25

"Удень тут не повинно бути нікого. Але деяким безпритульним ніде дітися"

Із настанням морозів в Івано-Франківському будинку нічного перебування на вул. Млинарській, 2 більшає людей. Бездомні йдуть сюди грітися.

Заклад розташований неподалік обласної психіатричної лікарні N1, у підвалі 4-поверхового будинку. З 18.00 до 8.00 тут можуть ночувати 40 людей.

— Мінус 10 передають на нині-завтра, вночі ще нище може бути. Де тим людям дітися? — проводить екскурсію притулком директор 61-річний Антон Іваночко. Веде довгим темним коридором. — Тут медперсонал сидить, соціальні працівники, поряд ванна, туалет та кімната, де дезінфікуємо речі бездомних.

Палати для жінок і чоловіків поряд.

— Удень тут не повинно бути нікого. Таке правило. Але деяким безпритульним ніде дітися. То робимо виняток, — говорить Іваночко.  Відчиняє двері до жіночої кімнати.

Тут 10 ліжок, акуратно застелених оранжевими покривалами.

— Йшла по вулиці, впала і зламала ногу, тому сиджу тут, — підводиться 54-річна Наталя Злапалій. Спирається на милицю. — Я тут другий рік ночую. Маю вищу освіту — закінчила університет нафти і газу. Працювала в Сибіру. Коли вернулася до Франківська, з дому вигнала рідна дочка. Ревнувала мене до свого чоловіка. Я пару тижнів тинялася по вулиці, а потім прийшла сюди. Тут — миле діло. Є гаряча вода цілодобово. Медична допомога. Удень ходимо їсти в їдальню в центрі біля катедри. Літом самі собі тут побілили.

— Зате їм телевізор купили, новий, а ще пральну машинку. Допомогу один бізнесмен нам дав — 2,5 тисячі, то вклалися, — додає Антон Якович.

У чоловічій кімнаті безпритульні розмалювали стіни образами. За столом п"ють чай двоє.

— Я тут третій місяць, відколи холодно на вулиці стало, — каже В"ячеслав Іванов, 47 років. Він електрик-монтажник за освітою, тривалий час працював на місцевому радіозаводі. — Через любов до оковитої розвівся з жінкою, кинув сина. Лишився роботи. Тепер гружчиком на базарі по 30 гривень на день заробляю. За них можу собі купити пообідати, ходжу не в нашу їдальню, а в кафе.

— Ну, бо там можна собі шось і до обіду взяти, — жартує директор.  — У нас тут дуже строго з цим. Якщо чоловіки приходять п"яні, тримаємо їх кілька годин на морозі, щоб отверезіли.

У притулку бездомні можуть отримати прописку.

— Із документами вони повноцінні люди. Їх можна влаштувати на роботу пристойну, бо тут є досить розумні й талановиті люди. Чоловіків переважно влаштовуємо на будівельні роботи і гружчиками, жінки у жеки йдуть працювати двірниками. Було, що й в архітектуру відправили одного.

За три роки існування притулку тут побували 625 людей.

Зараз ви читаєте новину «"Удень тут не повинно бути нікого. Але деяким безпритульним ніде дітися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути