четвер, 10 лютого 2011 17:14

Для селян створять безплатні місця на ринках

Автор: фото: Вікторі ЦИМБАЛІСТА
  Селяни торгують домашніми продуктами на тротуарі вздовж вулиці Городоцької біля Привокзального ринку у Львові
Селяни торгують домашніми продуктами на тротуарі вздовж вулиці Городоцької біля Привокзального ринку у Львові

"Гонять нас як тих собак, ніде не станеш, копійки не заробиш. Везеш свіженьке, натуральне, а продати не можеш", — каже 67-річна Віра Преймук із села Пісочна Миколаївського району. У понеділок зранку вона виклала цвіт липи, молоко, яйця, квасолю на картонні коробки на тротуарі біля Привокзального ринку у Львові. Хоча з лютого селяни мали б торгувати своєю продукцією на спеціально облаштованих місцях. Так розпорядився губернатор Михайло Цимбалюк, 51 рік".

Уздовж тротуару на вул. Городоцькій у два ряди стоять торговці. За домашню птицю, молочні продукти, городину правлять на 2–3 грн дешевше як на базарі.

— Свіженька січена морква, грибочки малосольні, фасолька добірна, картопелька. Беремо не дорого! — припрошує 69-річна Ярослава Жалій із Миколаїва.

— У вас фасоля аж зачорнілася від пороху, а ще 5 гривень хочете, — перебирає бобові жінка в червоному пальті. — Пройшлася ринком, там місць вільних повно. Чого туди не підете продавати?

— Дивися, носом панє круте. Певно, хоче, аби взагалі задурно давала. Якби на базарі стояла, то півлітра фасолі би за 8 гривень була, — гукає їй услід Жалій.

— Ясно, що дорожче там. За місце заплати, санстанції на лапу дай, — підтримує сусідку 67-річна Ніна Степанюк. Торгує домашньою птицею.

— Та тут, дівчата, ще гірше. Он учора ходив якийсь чоловік, збирав по 2 гривні з жінок. Ми йно поздавали, а ззаду міліціонер — і давай нас усіх гонити, — додає Віра Преймук. — За столами торгувати миле діло. Родичка до Червонограда їздить. Там 6 гривень день коштує. Але стоїш собі як біла людина. І люди більше підходять, цікавляться.

На Привокзальному ринку для продавців із села готові надати 76 торгових місць. Оренда за 1 кв. м обійдеться в 4–5 грн.

— Люди можуть прийти і торгувати хоч уже. У них братимуть плату лише за відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат. Видаватимуть кожному спеціальний талон, — говорить Степан Кухар, 53 роки, директор ринку Привокзальний. — Радо запрошуємо всіх тих торговців, які стоять на вулиці. Але вони не хочуть іти. Їм краще безплатно продавати і смітити.

— Вимагаємо облаштувати місця для селян на всіх ринках Львова. До кінця місяця підключаться і районні центри. У більшості випадків для продавців, які матимуть довідку з ветеринарної служби та сільської ради про справжність продукції, місця даватимуть безплатно або ж за значно зниженою ціною, — говорить Михайло Цимбалюк. — Щокварталу проводитимемо раду ринків. Базари, чиї власники дертимуть із селян величезну плату, перевірятимуть усі контролюючі органи. Для людей робимо. Це мають усі розуміти.

Зараз ви читаєте новину «Для селян створять безплатні місця на ринках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути