Ексклюзиви
четвер, 11 січня 2007 18:17

Детективу Михальському рекламу роблять телесеріали

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Перший в Івано-Франківській області приватний детектив Ярослав Михальський розповідає про свою роботу в одній з кав’ярень міста Калуша. Він курить сигарети ”Бонд”
Перший в Івано-Франківській області приватний детектив Ярослав Михальський розповідає про свою роботу в одній з кав’ярень міста Калуша. Він курить сигарети ”Бонд”

44-річний Ярослав Михальський із міста Калуш Івано-Франківської області працює професійним нишпоркою. Він — перший і єдиний на Прикарпатті приватний детектив із ліцензією.

Зустрічаємося у кав"ярні в центрі Калуша. Ярослав Михальський середнього зросту, у чорній кашеміровій куртці, чорних штанах. Палить цигарки "Бонд". Каже, що справжній детектив не повинен привертати до себе увагу.

— Із клієнтами майже завжди зустрічаюся в кафе, — розповідає Михальський. — Маю місце в офісі у свого друга-адвоката, але більшість людей не хочуть там "світитися".

Калуський Шерлок Холмс за фахом історик, та має й спеціальну освіту. У 1992–1995 роках працював у райвідділі СБУ. У спецслужбах швидко розчарувався.

— Думав, що їздитиму по закордонах, а отримав рутинну й нецікаву роботу, — згадує Михальський. — Усе треба було робити тільки за вказівкою і з дозволу. Тому пішов на приватне підприємство, займався пошуком інформації про конкурентів, вираховував махінаторів, аналізував ринок. Там і вирішив стати детективом.

Ідею Ярослав виношував кілька років, вивчав закордонний досвід, законодавчу базу. У серпні зареєструвався приватним підприємцем. До бюджету Калуша щомісяця сплачує 50 грн єдиного податку.

— Допоміг одному бізнесменові вивести на чисту воду співвласника, який крутив махінації й вимивав гроші з підприємства, — розповідає Михальський про першу справу. — Відтоді без замовлень не сиджу, хоч мої послуги не дешеві. Люди, навчені кінофільмами, розуміють, що краще звернутися до детектива й отримати якісні послуги, аніж шукати правди в міліції.

Найчастіше Михальському доводиться розв"язувати чужі сімейні проблеми.

— Через ці кляті серіали багато хто думає, що детектив — це людина, яка вистежує суто подружні зради. Коли реєструвався як підприємець, жінки аж пищали від радості: "Тепер знатимемо, чим займаються наші чоловіки!". Насправді жінки відчувають, коли їх зраджують, тому приходять до мене частіше, аніж чоловіки. Здебільшого вони вже знають, де, о котрій годині благовірний може побачитись із коханкою. Це полегшує мою справу. Я вистежую коханців, фотографую їх чи знімаю на відео.

Для роботи приватний детектив використовує власні "жигулі".

Жінки відчувають, коли їх зраджують

— Непримітні сірі "жигулі" найкраще підходять для стеження. Дорога іномарка відразу впаде у вічі. А от "вести" клієнта пішки — найскладніше завдання. Будь-якої миті можуть вичислити.

Зовнішнього стеження Михальський навчився в інституті СБУ в Києві.

— Людей, які цим займаються, називають "топачами", — розповідає детектив. — Дуже важливо триматися від людини на певній відстані, поводитися природно, запрошувати на прогулянки знайомих. Мене, слава Богу, ще ніхто не помітив. А от моєму помічникові ледь у вухо не дали. Мали якось клієнта, який ходив "наліво", кілька днів "топали" за ним. Тоді він запідозрив мого напарника — просто почав упізнавати його. Підійшов, сіпає за одяг, кричить. Але напарник не розгубився: "Чого хочете? Я тут живу, а от ви що тут робите?". До речі, клієнт виявився міліціонером. Люди різні трапляються, тому маю при собі пневматичну зброю.

Ярослав каже, що українські детективи відрізняються від закордонних колег.

— Проблеми в нас однакові — подружні зради, неслухняні діти, нечесна бізнес-конкуренція тощо. Але за кордоном наша робота захищена законом, а в Україні тільки-но з"явився проект закону про приватну детективну діяльність, перше читання у парламенті пройшов. Окрім того, у Європі дозволяють прослуховувати мобільні телефони, а у нас це заборонено. Зрештою, я не можу прийти в державні органи і представитись детективом — так ніхто мені нічого не скаже. Доводиться отримувати потрібну інформацію іншим способом, але то вже професійні таємниці. Монополією на право отримання інформації володіють міліція та СБУ. Я їм дороги не переходив, тому ці служби претензій до мене не мають.

Детектив повинен мати спецтехніку. Найпростіша камера, від якої мало користі, коштує $50. Складніший комплект відеоспостереження — від 500 євро. Професійна техніка обійдеться у 4 тис. євро.

— Є бізнесмени, які замовляють дорогу техніку для підслуховування в офісах, у будинках. Розставити її — ціле мистецтво. Треба врахувати товщину стін, наявність комунікацій. Дуже важливо знати всіх мешканців чи працівників офісу в обличчя, пам"ятати розпорядок їхнього робочого дня, щоби не потрапити на очі. Часто доводиться працювати вночі. Але це не перепона, бо живу сам — дружина Галя померла сім років тому, а син Олександр учиться в Івано-Франківську на програміста.

Приватний детектив визнає, що почасти його робота не зовсім законна.

— Збирати інформацію про приватну особу дозволено лише з її дозволу. Отут і починається моя творчість. Приміром, сфотографував я когось із коханцем. Але як вони докажуть, що це втручання в особисте життя? Може, я просто фотографував горобців, а хто помістився у кадрі — це вже не мій клопіт, — сміється Ярослав. — Хоча морально готовий до того, що на мене можуть подавати до суду.

У Михальського є кілька помічників. Він планує створити цілу детективну агенцію, яка працюватиме не лише в Калуші, а в усій Західній Україні.

Середні ціни за послуги детектива, грн

Вид роботи У Києві У Калуші
Стеження за людиною від 150 за годину
або 1250 за добу
50 за годину
Установлення пристрою для підслуховування ціна пристрою + 500–1000 ціна пристрою + 300
Збирання інформації про підприємство від 1500 500
Збирання інформації про приватну особу від 1000 300
Пошук людини від 1000 по Києву,
від 2500 по Україні
від 300
Зараз ви читаєте новину «Детективу Михальському рекламу роблять телесеріали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути