четвер, 28 травня 2009 21:01

Десять будинків можуть обвалитися через зсуви ґрунтів

У селищі Мельниця-Подільська Борщівського району Тернопільщини через зсуви ґрунтів пошкоджено 10 хат. У будь-який момент будинки можуть обвалитися.

Мельниця-Подільська за 140 км від Тернополя.

Після зливних дощів минулого літа у центральній частині селища потріскала земля, а у вересні відбувся зсув на 1,5 км. Найбільше постраждала вул. Соломії Крушельницької.

Замість дороги тут — суцільні обвали. Спуски круті. За 10 м від будинків — провалля.

— За одну ніч земля у долину з"їхала, все плило на очах. Боялася з хати вийти. Думала, як ще трохи дощу, то і дім у тому яру опиниться. Від тих зсувів моя хата потріскала. Цемент на підлозі здувався, двері вхідні перекосило. Картоплі із підвалу дістати не годна, бо завалитися може в любу хвилину, — бідкається 50-річна Ольга Гуменюк.

Жінка безробітна. Залишилася жити в аварійному помешканні, бо не має куди йти. Донька вийшла заміж у сусіднє село Урожайне, у них велика сім"я. Сусідка Гуменюк — 57-річна Ольга Закордонська із чоловіком тепер живуть із сім"єю доньки, у якої двоє дітей.

— Навіть меблів забрати не можемо. Не під"їдеш сюди ні машиною, ні фурою, — веде до своєї хати Закордонська. Через усю стелю в кімнаті проходить тріщина, стіна від підлоги відійшла на 10 см.

39-річна Ольга Веретянна каже, що забрала маму у свою хату в іншому кінці Мельниці-Подільської. Так само зробила і 54-річна Дарія Переверзєва.

На випадок нових злив місцева влада уже домовилася про тимчасове разміщення жителів у лікарні та будинку престарілих.

— Але ті 10 кімнат проблеми не вирішують. Я звертався в район і область. Пропонував нові будинки поставити чи хоч би один багатоквартирний. Але сказали, що план на хату тепер дорогий, процес той затяжний. Легше знайти готові хати постраждалим. Та у нас нема скільки вільних хат, — пояснює селищний голова Володимир Боднарчук, 41 рік.

У травні до Мельниці-Подільської приїжджав губернатор Юрій Чижмарь, 34 роки.

— Казав, що виділить із обласного бюджету 250 тисяч гривень, щоб хоч на три нові хати вистачило. Але продавці, як це почули, то вже доми не у 80 тисяч гривень цінять, а у 180, — продовжує селищний голова. — Ми порахували, що на відселення треба не менш як 500 тисяч гривень.

Щоб уникнути нових зсувів, треба зробити відведення стічних і підшкірних вод у селищі. Голова райдержадміністрації Іван Чепесюк пообіцяв виділити 45 тис. грн на проектно-кошторисну документацію. Проте це рішення ще має затвердити сесія райради.

Спеціальні комісії оцінили вартість хат над зсувами у 20–80 тис. грн. Шість сімей згодні на компенсацію, решта потребує житла.

Зараз ви читаєте новину «Десять будинків можуть обвалитися через зсуви ґрунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути