четвер, 13 листопада 2008 18:50

Декоративний перець поливають раз на тиждень

Декоративний перець поливають раз на тиждень

23-річній львів"янці Наталі Колодій замість букета квітів на день народження подарували горщик із декоративним перцем. На кущику заввишки 15 см 10 перчин.

— Виглядає потрясно, — каже жінка. — Перці, як маленькі копії болгарського, один в один, частина блідо-жовті, решта — оранжеві та червоні. Думала, що це тимчасова краса. Перчики або зав"януть, або зігниють, і рослину треба буде викинути. А виявилося, що зовсім  не так. Достиглі червоні перці можна з"їсти, правда, вони гострі, як чилі. Рослину ж слід плекати. При гарному догляді перець родитиме ще кілька років.

Подруга, яка подарувала кущ, пояснила, як за ним доглядати.

— Пересаджувати зараз не можна, лише весною, — говорить Наталя. — Рослину треба поставити на сонячній стороні та підливати раз на тиждень.

Декоративний перець продають у квіткових магазинах. Кущик коштує 15–20 грн.

— Знаєте, чому цей перець такий популярний? — запитує продавчиня Олена Гура, 32 роки. — Бо жінкам тішить око цілий рік, а чоловіки люблять його за гострий смак. Можна і сирим їсти, до страв і маринадів додавати.

Рослина цвіте крупними білими квітами, частина перчиків зав"язуються та ростуть під час цвітіння. Часто на одному кущі можна побачити і квіти, і плоди.

Добре росте і в городній землі, і в магазинній суміші

— Перчинки в середньому родять по 4–6 грамів, — додає Гура. — Залежно від сорту вони бувають різної форми — подовгасті, зігнуті, круглі, грушеподібні. В одних сортів звисають із пагона китицею, як у Жовтого турецького, в інших — стирчать догори. Недостиглі перчини зазвичай темно-зеленого кольору, інколи білуваті, а в сорту Блау вони темно-сині. Коли ж достигають, стають червоними або вишневими, бувають оранжеві та майже чорні.

Рясно родить Червоний із круглими перчинами. На кущі буває по 60 шт. від темно-зеленого до темно-червоного кольору.

— Я вже четвертий рік сама розводжу такий перець, обдарувала усіх своїх знайомих,  — розповідає 56-річна Марія Король. — Мала ще помідори декоративні, менші від Чері, але вони пропали. А перці добре родять.

Розповідає, що в кожній перчині є 30–50 плоских насінин жовтого кольору. Насіння вибирає з найбільшої. Викладає його на папері в сухому місці. За тиждень, як насіння підсохне, зсипає в мішечок і ховає в шафу.

— Насіння краще висівати наприкінці лютого чи на початку березня, — радить жінка. — До ґрунту перець не вимогливий. Добре росте і в городній землі, і в магазинній суміші. Найкраще підходить та, що готують для бегоній і фіалок. Головне, щоб земля була пухка та добре пропускала вологу і повітря. Я перед висаджуванням перетрушую землю через сито.

Висіяне насіння треба притрусити тонким шаром землі та рясно полити.

— При кімнатній температурі перець зійде через 12–15 днів, — додає Король. — Через місяць-півтора пікірую рослини так, щоб між ними були проміжки по 6 сантиметрів. Через два-три тижні висаджую в горщики. На дно обов"язково треба покласти камінці для дренажу. Посаджу і рясно підливаю.

Коли перець сягає 10–15 см, жінка відщипує верхівку головного пагона, щоб рослина кущилася.

— Якщо хочете мати розлогий кущ, то варто зробити це двічі, — пояснює господиня. — А далі перцю від вас треба буде тільки водичка. Взимку підливаю раз на тиждень, навесні та влітку частіше, щоб земля не пересихала. Для перцю добра органічна підживка. Раз чи два на місяць можна підживити рослину настоєм із курячого посліду. Його треба розвести у воді, бо можна попекти кущ. Я готую добриво приблизно 1 до 20, доки водичка не стане світло-зеленого кольору.

Якщо висіяти перець у березні, у середині липня він зацвіте. Плоди з"являться в серпні. Марія Король радить підв"язати рослину до підпори, якщо перчин багато. Інакше кущ може зігнутися чи зламатися. Достигають плоди з жовтня до листопада.

Зараз ви читаєте новину «Декоративний перець поливають раз на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути