понеділок, 24 жовтня 2011 05:30

Цвинтар може зсунутися в річку

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Олена Свищ іде селом Старий Кропивник Дрогобицького району. Через підмиті береги місцевої річки дорога осипається. Каже, її город три роки заливає водою. Немає де садити овочі
Олена Свищ іде селом Старий Кропивник Дрогобицького району. Через підмиті береги місцевої річки дорога осипається. Каже, її город три роки заливає водою. Немає де садити овочі

Понад сто скарг написала владі громада села Старий Кропивник Дрогобицького району. Три роки тому повінь підмила береги місцевої річки та зруйнувала міст. Після цього берег постійно руйнується. Під загрозою зсуву опинилися кілька хат, церква і цвинтар.

— Кожен день пісок суне і суне, — говорить Анна Ліщинська, 73 роки. — Раніше на березі липи росли, люди городи мали, корови пасли. Тепер то все осипалося. На березі стояла хата, в якій жила наша родина — батьки й восьмеро дітей. Донедавна там мій брат Іван господарював. Та хата почала сунутися, грибком вкрилася. Мусив переселитися до мене.

До Старого Кропивника зі Львова їхати 1,5 год. Прямих маршруток немає. У селі менш як тисяча жителів. Із підприємств працює тільки невелика пилорама, є дев'ятирічна школа, один продуктовий магазин.

Ідемо селом у вівторок пообіді. Анна Ліщинська показує на церкву через дорогу від її хати. Між храмом і схилом над річкою — невеликий цвинтар на 30 могил. Від останньої могили до прірви — не більш як 3 м.

— Там уся моя родина похована — тато, мама, цьоця, — розповідає. — Уявіть, як ті всі гроби в воду підуть. Ми за свої гроші найняли екскаватор, щоб відвели воду з-під церкви. Хлопці взяли тільки за солярку. Але цього літа вода піднялася і змила все те, що вони нарили.

Річка протікає уздовж села. Близько метра завширшки, розташована в западині. Дорога в центрі обсипалася з боку водойми. Міст зруйнований, поряд є вузька ґрунтова дорога. Нею річку об'їжджають машини.

— Вітер подує, знак знесе, і всі їдуть прямо у прірву, — каже Леся Свищ, 34 роки, прогулюється з однорічною донькою Оленою. — Торік чоловік їхав на фірі, а кінь провалився. Віз залишився нагорі, а тварину упряжжю задушило.

На протилежному березі річки з десяток хат. Переходимо до помешкання родини Космовських. Металевий пішохідний місток трясеться від руху.

— У мене 15 метрів квадратних городу в воду пішло, — каже Володимир. — Засадив берег вербами, але ніц не помагає. Дали нам сто гривень компенсації. Хоч я на укріплення більш як дві тисячі гривень витратив.

В обласній дирекції протипаводкового захисту запевняють, роботи у Старому Кропивнику розпочнуть на днях. Відведуть воду від цвинтаря, укріплять берег, збудують перепади та відновлять 250 м проїжджої частини. Роботи триватимуть не менш як два місяці, незалежно від погоди. Обійдуться майже у 3 млн грн.

Найбільші загрози зсувів на Львівщині є у гірських районах, — Мостиському, Старосамбірському, Турківському, Сколівському. Тільки в Дрогобицькому районі така небезпека є у 10 населених пунктах.

— Укріплюємо там береги річок. Спеціальними камінними подушками привантажуємо берегові укоси, — каже 34-річний Роман Краснопольський, директор будівельної компанії, що веде протипаводкові роботи в області.

Зараз ви читаєте новину «Цвинтар може зсунутися в річку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути