четвер, 25 жовтня 2007 07:02

Через страйк поляків перевізники штурмують Ягодин

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Страйк польських митників призвів до збільшення вантажопотоку на Ягодинській митниці
Страйк польських митників призвів до збільшення вантажопотоку на Ягодинській митниці

На митній смузі міжнародного пункту пропуску Ягодин–Дорогуськ, що в Любомльському районі на Волині, зафіксована рекордна кількість іноземних дальнобійників — 1600 авто на добу. Через страйк польських митників автоперевізники утворюють кілометрові черги на пунктах перетину Корчова–Краківець, Гребенне–Рава-Руська та Медика–Шегині. Ягодинська митниця — єдиний пункт пропуску на кордоні з Польщею, де стоять у чергах менше доби.

— Митниця працює у звичайному режимі. За добу оформляємо до тисячі вантажівок та дві тисячі легковиків. Черги в робочих межах. Кордон — це постійний форс-мажор, — каже начальник Ягодинської митниці Віталій Кучман, 49 років.

На пункті пропуску Ягодин–Дорогуськ незвично тихо. Територію між державами розділяє 100-метровий сталевий міст над рікою Західний Буг. На виїзді з України — черга з легковиків. На польському боці — кількакілометрова валка вантажівок. Поляки обвішали свою митну смугу національними прапорами та символікою митної служби. Чути галас та сварку — дальнобійники  конфліктують із польськими митниками.

— Оні пускают только єдну машину за час. Пришлось стоять в очереді 36 часов, — каже ламаною російською дальнобійник із ґданська Вроцлав Пашинський, 33 роки.

На західному кордоні польські митники страйкують із 11 жовтня за так званою італійською схемою: педантично виконують усі приписи митного кодексу. Поляки вимагають підвищити платню на 1500 злотих, хочуть носити зброю та залишити окремим підрозділом митну службу. Наступного року її планують приєднати до Казначейської служби.

— Їхні таможники получають нещасні 200 доларів зарплати. Там двірники мають більше, — гукає крізь вікно водій вантажного "вольво" на в"їзді в Україну.

Страйк польських митників розпочався саме на Ягодинській митниці місяць тому. У ніч на 19 вересня на пункті пропуску Ягодин–Дорогуськ близько 30 дальнобійників перекрили вантажівками польську митну смугу. Водії вимагали прискорити огляд та оформлення документів. Із обох боків кордону вишикувалися черги по 300 авто. Опівдні до пікетувальників приїхали чиновники з Варшави. Після переговорів лише по обіді рух розблокували.

— У нас із польськими колегами різне митне законодавство. Ми працюємо в умовах автотерміналу, якого немає в поляків. Тому за добу пропускаємо тисячу авто, немає черг і незадоволених перевізників, — каже Віталій Кучман.

Автотермінал на 600 трейлерів здатен одночасно оформляти імпортні вантажі для 12 фур, що прискорює митний огляд. Тож машини не стоять у чергах на митній смузі. Не дивно, що Ягодинська митниця обслуговує більше перевізників, ніж загалом усі митні пункти пропуску на українсько-польському кордоні.

Тим часом на польській митній смузі інспектори ретельно оглядають кожне авто з України. Митники мотивують пильність не лише страйком, але й нібито небезпекою терактів. Натомість дальнобійники вважають, що польські митники хочуть створити штучні затори на східному кордоні. Щоб чиновники Євросоюзу зрозуміли значимість польського заслону.

Нині на Ягодинській митниці черга лише з легкових авто. Водії прямують переважно до польської столиці. Не хочуть їхати через Білорусь або Словаччину. Бо через Ягодин — пряма і найкоротша дорога до Варшави.

Зараз ви читаєте новину «Через страйк поляків перевізники штурмують Ягодин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути