Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2007 07:09

"Чайкою" Юрія Гагаріна возять молодят

Автор: Фото: Василь КИЯШКО
  Ілля Чорней привіз ”Чайкою” до музично-драматичного театру в Чернівцях молодят Івана та Олю Мітрік
Ілля Чорней привіз ”Чайкою” до музично-драматичного театру в Чернівцях молодят Івана та Олю Мітрік

58-річний чернівчанин Ілля Чорней возить наречених на лімузині "Чайка", який колись обслуговував першого космонавта Юрія Гагаріна.

Нинішній власник авто середнього зросту чорнявий з хвацькими вусами чоловік.

— Мені завжди подобалися автомобілі,— розповідає Ілля Дмитрович, колишній військовий, який все життя провів у тиловій службі. Керував взводом кухарів, офіцерською їдальнею. — Я готував українські страви для еліти колишнього СРСР. Служив у Німеччині. Бачив Хоннекера, Брежнєва, Горбачова, розмовляв із маршалами Гречком, Куликовим. Їм дуже подобалися наші буковинські страви — крученики з грибами, домашня ковбаса, вареники.

Ілля Чорней нині має автобус "Мерседес 04-04", один із найкращих у Чернівцях. Возить артистів на гастролі. Але найбільшою гордістю вважає  "Чайку".

— Після розвалу Союзу "Чайка" нам дісталася від колишнього обкому компартії,— розповідає директор чернівецької філармонії Петро Казимирчук.— Експлуатувати авто було накладно, тому вирішили продати. Купив його Ілля Чорней. На "Чайці" їздили багато відомих артистів: Софія Ротару, Надія Чепрага, Дмитро Гнатюк, Валерій Леонтьєв, Іво Бобул, Назарій Яремчук.

— Я дослідив генеалогію "Чайки" завдяки різним документам,— каже Ілля Чорней.— Вона була закріплена за Гагаріним. Після загибелі космонавта автомобіль перейшов у відання українського ЦК Компартії, а пізніше в чернівецький обком. На ній каталися перші секретарі Григоренко та Дикусаров. Нині моїй "Чайці" 44 роки, але вона дасть фору будь-якій машині.

Щоб повернути їй початковий вигляд, Ілля Чорней у пошуках запчастин не раз побував у Москві та інших містах колишнього Союзу.

— Кузовні й рихтувальні роботи виконали досвідчені майстри Дмитро Луцак та Ярослав Рафа з УТОСу,— продовжує Чорней.— Фарбували її шість разів, тричі лакували. На "Кварці" робив кардан. Уклав у цю машину не менше 25 тисяч доларів.

Жодної "нерідної" деталі в автомобілі немає, за винятком обшивки — вона шкіряна, бо такого велюру, як виробляли у 1960-х , нині не знайдеш. Маса лімузину — 2700 кг, двигун об"ємом 5,5 л, довжина авто — 6 м, максимальна швидкість — 200 км, автоматична коробка передач, електричні склопідйомники, яких досі не освоїли в країнах СНД, вакуумні гальма. На 100 км розхід пального — 20 л.

Нині максимальну швидкість на "Чайці" Ілля Чорней розвивав у межах 160 км. У салоні може розміститися вісім осіб — три спереду, три позаду й двоє за ними.

— В Україні справжніх "Чайок" коби набралося з дванадцять,— вважає Ілля Дмитрович.— Нею їжджу в будь-яку пору року, здебільшого вожу наречених до РАЦСу. Якось мені пропонували за "Чайку" "мерседеса" п"ятисотого й 50 тисяч доларів. Я відмовився.

Зараз ви читаєте новину «"Чайкою" Юрія Гагаріна возять молодят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути