середа, 29 квітня 2009 18:54

Найбільше сміття з парків вивозять у понеділок

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Відпочивальники смажать сардельки на вогнищі в неділю по обіді в парку ”Знесіння” у Львові. Сміття складають поруч за спиною
Відпочивальники смажать сардельки на вогнищі в неділю по обіді в парку ”Знесіння” у Львові. Сміття складають поруч за спиною

У неділю по обіді у львівському парку "Знесіння" неподалік Високого замку велелюдно. Відпочивають здебільшого молоді сім"ї та студенти. Смажать шашлики, п"ють пиво, горілку. На облаштованих майданчиках чоловіки грають у волейбол.

Пенсіонер Віктор Ольшевський, 64 роки, гуляє з онучками-близнятами — 4-річними Вірою та Вітою. Дерев"яними сходами піднімаються на пагорб. Обабіч валяються пластмасові пляшки з-під пива, обгортки від морозива.

— Сміття всюди, — бідкається Ольшевський. — Пам"ятаю, як тут було 30 років тому. Це був куточок справжньої дикої природи. Люди тоді теж смітили, але все організовано прибирали. Гарний, чистий парк був. Тут колись відпочивав душею, а зараз... — махає  рукою.

— Діду, оно ще мусор! — дівчатка, зачувши дідову мову, бігають по галявині, вишукують непотріб.

Відпочивальники кидають пакети з відходами біля переповненого смітника. Купа смердить. Над нею літають мухи. Неподалік сидять хлопці й дівчата.

— А просто не дивимося в ту сторону, — сміється Назар Степанюк, 20 років. — Ми після себе прибираємо. То ж наше місце. Дещо спалюємо, інше — несемо в смітники. То просто треба зрозуміти, що компаніям, якщо побухають, не в голові сміття. Вони лишають усе як є і йдуть. То треба, шоб служби прибиральні за тим стежили. Та й смітників бракує.

За кілька хвилин Степанюк викидає у траву, подалі від себе, зім"яту пачку з-під сигарет.

Поблизу озера відпочиває кілька сімей. Поряд багато битого скла, використаних ампул. Батьки наказують дітям не гуляти там.

Територія парку — 312 га. Його прибирають щодня.

— Із міського бюджету на наведення ладу нам виділяють 200 тисяч гривень на рік. А потрібно на мільйон гривень більше, — каже інспектор парку Тарас Галич, 45 років. — За ті гроші могли б прибирати 20–30 відсотків території. Але нічого не вдієш. Провадимо роз"яснювальну роботу з відпочивальниками. Даємо зрозуміти, що чисто там, де не смітять. Якби кожен хоча б після себе прибрав, то вже було б добре. Найбільше сміття, звісно, вивозять у понеділок. І здебільшого це пляшки з-під алкогольних напоїв та поліетиленові пакети з непотребом.

Львів"яни відпочивають також у парках "Погулянка", Скнилівському, Сихівському та Брюховицькому лісі. Всюди скаржаться на засміченість.

23-річний Олег Федечко та Юрій Шульба, 24 роки, з товаришами 40 хв. шукають чисте вільне місце у Скнилівському парку біля ринку "Південний".

— Ми хотіли знайти просто якесь брєвно, щоб сісти, посмажити сардельки і випити пива, — каже Шульба. — Так не було де. Всюди або вже зайнято, або сміття лежить. Мені здається, такого запущеного парку у Львові більше нема.

Пожежна машина п"ять разів виїжджала

У суботу зранку львівські пластуни прибирали парк ім. Хмельницького. Збирали сухі гілки та побутові відходи.

— Часто прибираємо, — каже координаторка толоки 24-річна Христина Стасюк. — Здебільшого серед нас 12-річні хлопчаки й дівчатка. Їм доводиться збирати пляшки з-під горілки та пива.

Жителі області відпочивають у місцевих лісах та гаях.

Минулої суботи неподалік Новояворівська відпочивальники спалювали після себе сміття й кинули багаття без нагляду. Того дня пожежна машина п"ять разів виїжджала гасити полум"я.

— Лісник не може за всіма встежити. На нього припадає від 600 до 1000 гектарів території, — переконує директор Рава-Руського лісового господарства Андрій Савченко, 56 років. — В Україні пластмасові пляшки викидають у лісі, а за кордоном, якщо їх здаєш у магазин, отримуєш  гроші. Кошти на це виділяє державне управління екології. У нас до таких кроків людей не стимулюють, тому так і живемо.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше сміття з парків вивозять у понеділок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути