Ексклюзиви
четвер, 10 лютого 2011 17:34

10 тисяч безпритульних собак розгулюють містом

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Безпритульні собаки перегородили тротуар та проїжджу частину на початку вулиці Нововознесенської у Львові у понеділок уранці
Безпритульні собаки перегородили тротуар та проїжджу частину на початку вулиці Нововознесенської у Львові у понеділок уранці

"Якщо вони машин не бояться, то і палкою їх не налякаєш. А тут і діти ходять, і жінки", — говорить львів'янин Іван Романчук, 37 років. У понеділок зранку він не може проїхати старим "фольксваґеном" ріг вулиць Нововознесенської та Богдана Хмельницького. Посередині проїжджої частини стоять із 10 великих собак. Машини оминають їх, сигналять, проте тварини не реагують.

У Львові налічують близько 10 тис. безпритульних псів, за інформацією ветеринарного відділу міської ради.

— Нещодавно поверталася додому з роботи, — розповідає жителька вул. Зеленої Уляна Крисько, 52 роки. — Година була не пізня, але вже темно. У сквері біля чорнобильської лікарні (дитяча обласна спеціалізована лікарня. — "ГПУ") мене обступили вісім собак. Гарчали, скалили зуби. Не могла рушити з місця — боялася, що покусають. Ніхто з перехожих не допоміг. Якісь чоловіки пробували відігнати псів палицями, але ті не реагували. Тільки за півгодини тварини трохи заспокоїлися, повсідалися і я тихенько вийшла з оточення.

Виловом собак у місті займається комунальне підприємство "Лев". Чотири дні працюють у центрі міста, по четвергах — в інших районах. Щотижня вивозять до півсотні тварин.

— П'ять днів собаки перебувають у підприємстві, — каже 42-річний Олег Юзьків із ветеринарного відділу міської ради. — Протягом цього часу власники можуть забрати пса, якого ненароком виловили на вулиці. Проблему бездомних псів створюють самі ж громадяни. Беруть додому щеня, а коли воно виростає, викидають на вулицю. Пам'ять про невдячних господарів залишається, тварина стає озлобленою на людей.

Безпритульні тварини розгулюють і в інших населених пунктах області.

— У центрі села великий фруктовий сад, а поряд смітники — між ними й заселилися пси, — каже жителька селища Оброшине Пустомитівського району Наталія, 30 років. — Телефонували в обласну ветеринарну службу — там сказали, що відловом собак поза Львовом ніхто не займається.

— Бездомні пси зазвичай нападають на людей, коли ті намагаються зайняти їхню територію, — каже член Львівського відділення кінологічного союзу України Анатолій Недзельський, 62 роки. — Тому місця, де є скупчення собак, найкраще обходити стороною. Якщо тварини таки обступили людину, варто знайти стіну чи дерево, щоб мати захищеною принаймні спину. Доки пси не наступають, не треба робити різких рухів. Але коли нападу не уникнути, варто спробувати відмахуватися якимось предметом. Дитина може виставити перед собою портфель — пес перш за все вкусить його. Команда "пішов звідси" також зазвичай діє — бездомних псів часто проганяють такими словами. Тож у них вже закладено, що після такої фрази може бути боляче.

Людям, яких оточили собаки, варто з мобільного телефонувати на номер 101 або в комунальне підприємство "Лев" — 252 30 41.

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч безпритульних собак розгулюють містом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути