




Тернополянка Катерина Баб'як, 38 років, розповідає, що раніше найбільшою проблемою було нагодувати сім'ю у піст. Так, щоб було і смачно, і поживно.
"Найважче завжди було дітям – вони ж до чаю хочуть печива. А як його зробити, щоб не було ні молока, ні масла, ні яєць? Для цього треба приготувати дуже просте дріжджове тісто. І чим воно добре – ідеально підходить для будь-якої начинки".
Жінка щотижня у пісні дні пече для своєї сім'ї пиріжки із горохом або маком.
Для тіста наливає у каструльку три склянки води, склянку олії, стільки ж цукру. Ставить на вогонь, доводить до кипіння. Тоді знімає з плити, щоб трохи остигло. Рідина має бути теплою, але не гарячою. Інакше дріжджі просто зваряться. І тісто не матиме на чому рости.
Дістає з холодильника пачку дріжджів. Розводить їх у каструлі з сумішшю. Всипає пачку ванільного цукру. Додає одинадцять склянок борошна, невеликими порціями вливає рідину і замішує.
Тернополянка наголошує, що це тісто треба ставити не у тепло, а, навпаки, виносити на холод. Тому ставить до холодильника. За годину воно вдвічі збільшується в об'ємі.
Жінка розкачує тісто і робить палянички товщиною близько сантиметра.Загортає у них начинку і кладе на змащене олією деко. Залишає ще на годину, щоб підійшло. Пече у розігрітій духовці до готовності. Гарячу випічку змащує сиропом із двох ложок води та цукру. Тоді пиріжки мають блиск такий, ніби змазані яйцем.
Горох для пиріжків тернополянка готує за день наперед – щоб застиг.
"Щоб горохова начинка була смачною, треба правильно зварити горохову кашу. Беру зелений горох, він смачніший", - пояснює Катерина Степанівна.
Горох вона добре промиває, змінюючи воду, поки не стане прозорою. Заливає його водою у пропорції 2 до 1. Варить, поки він не почне розварюватися. Тоді дає чайну ложку соди. Ще 10 хвилин варить – щоб вийшло пюре.
Наступного дня підсмажує цибулю на олії. Додає горох і смажить, поки не википить вода. Залишає, щоб застигло. Тоді начинка робиться твердою, така підходить для пиріжків.
"З цією випічкою трохи є роботи. Але зато виходить аж два великих дека смакоти. Мої домашні так і кажуть, о, знову на столі мамина смакота. Пиріжки з горохом – несолодкі, їх можна вмочувати у посолену засмажку із олії і цибулі – виходить гарна друга страва. А з маком добрі як десерт до чаю ", - каже господиня.
Коментарі