субота, 31 березня 2012 09:51

Пісні пиріжки "Смакота" особливо актуальні під час посту
5

Пиріжки з горохом смакують як гарна друга страва. А з маком добрі як десерт до чаю.
Фото: фото: Олена ДЗІК
Дріжджове тісто на пироги треба ставити не у тепло, а, навпаки, виносити на холод
Начинку загортають у палянички товщиною близько сантиметра
Горохову начинку для пиріжків  готують наперед – щоб застигла
Гарячу випічку змащують сиропом, щоб блищала

Тернополянка Катерина Баб'як, 38 років, розповідає, що раніше найбільшою проблемою було нагодувати сім'ю у піст. Так, щоб було і смачно, і поживно.

"Найважче завжди було дітям – вони ж до чаю хочуть печива. А як його зробити, щоб не було ні молока, ні масла, ні яєць? Для цього треба приготувати дуже просте дріжджове тісто. І чим воно добре – ідеально підходить для будь-якої начинки".

Жінка щотижня у пісні дні пече для своєї сім'ї пиріжки із горохом або маком.

Для тіста наливає у каструльку три склянки води, склянку олії, стільки ж цукру. Ставить на вогонь, доводить до кипіння. Тоді знімає з плити, щоб трохи остигло. Рідина має бути теплою, але не гарячою. Інакше дріжджі просто зваряться. І тісто не матиме на чому рости.

Дістає з холодильника пачку дріжджів. Розводить їх у каструлі з сумішшю. Всипає пачку ванільного цукру. Додає одинадцять склянок борошна, невеликими порціями вливає рідину і замішує.

Тернополянка наголошує, що це тісто треба ставити не у тепло, а, навпаки, виносити на холод. Тому ставить до холодильника. За годину воно вдвічі збільшується в об'ємі.

Жінка розкачує тісто і робить палянички товщиною близько сантиметра.Загортає у них начинку і кладе на змащене олією деко. Залишає ще на годину, щоб підійшло. Пече у розігрітій духовці до готовності. Гарячу випічку змащує сиропом із двох ложок води та цукру. Тоді пиріжки мають блиск такий, ніби змазані яйцем.

Горох для пиріжків тернополянка готує за день наперед – щоб застиг.

"Щоб горохова начинка була смачною, треба правильно зварити горохову кашу. Беру зелений горох, він смачніший", - пояснює Катерина Степанівна.

Горох вона добре промиває, змінюючи воду, поки не стане прозорою. Заливає його водою у пропорції 2 до 1. Варить, поки він не почне розварюватися. Тоді дає чайну ложку соди. Ще 10 хвилин варить – щоб вийшло пюре.

Наступного дня підсмажує цибулю на олії. Додає горох і смажить, поки не википить вода. Залишає, щоб застигло. Тоді начинка робиться твердою, така підходить для пиріжків.

"З цією випічкою трохи є роботи. Але зато виходить аж два великих дека смакоти. Мої домашні так і кажуть, о, знову на столі мамина смакота. Пиріжки з горохом – несолодкі, їх можна вмочувати у посолену засмажку із олії і цибулі – виходить гарна друга страва. А з маком добрі як десерт до чаю ", - каже господиня.

Зараз ви читаєте новину «Пісні пиріжки "Смакота" особливо актуальні під час посту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути