пʼятниця, 20 липня 2012 12:35

В якій валюті краще зберігати гроші - поради вуличного міняйла

В якій валюті краще зберігати гроші - поради вуличного міняйла
Євро піде вгору вже з середини липня, каже міняйло. Фото: wellnews.ru

Гривню зараз тримають штучно. У серпні вона впаде. Долар ще до осені буде коштувати 8,2- 8,3 гривні. Євро піде вгору вже з середини липня.

Такі прогнози на курс валют робить столичний міняйло Андрій.

Зустрічаємося з валютником Андрієм на київському Хрещатику. Тут одне з основних місць роботи міняйла.

"Працюю приблизно з 12 валютами: американським доларом, євро, канадським доларом, ізраїльським шекелем, японською єною, норвезькою кроною, англійськими фунтами, швейцарськими франками та польськими злотими. Рідше купляємо і міняємо молдовські леї", - розповів він.

- У якій валюті краще зберігати заощадження?

- Гривні краще переводити у швейцарські франки. Зараз франки маю. Можна за 8,7 гривні купити. Це справді дуже вигідна валюта. Останні кілька років постійно росте.

- У вас франки купують часто?

- Не часто, бо люди бояться, що замість франків куплять зімбабвійські долари. 2010-го у мене два тижня щодня їх запитували. Друг мені через один з банків 2 тисячі дістав. Я їх ледь скинув за місяць. Люди купляти боялись, бо не знали, як вони точно виглядають. І під лупою дивилися, і в руках м'яли. Тільки на зуб не пробували.

- На чому ви заробляєте?

- Я як і всі валютники заробляю на маржі - різниці між курсами купівлі та продажу валют. Піднятися можна тільки на великих обсягах продажів. Купляємо дешевше - продаємо дорожче. Ось і весь принцип. Зараз різниця між купівлею і продажем долара - 7 копійок, євро 15 копійок.

- Коли вдається найбільше заробити?

- По-перше, треба вибирати людні місця, де люди скуповуються. Там найчастіше йдуть здавати долари або євро, бо на щось не вистачає гривень. Ті ж продавці потім ідуть до нас, аби купити долари на виторг. Вигідно стояти у місці скупчення туристів - на Хрещатику, Майдані, недалеко від Лаври.

- Які найбільші суми доводилося обмінювати?

- Сумками гроші возив 2008, коли криза стукнула. Тоді курс долара змінювався з кожною годиною. У банках валюту купляли, але не продавали. Ми поставили курс на кілька копійок дорожче, а потім продавали дорожче, ніж в банку, але в необмеженій кількості. У лютому одні клієнти з Дніпропетровська приїхали. Виграли у лотерею мільйон. Їм віддали десь 800 тисяч. Хотіли доньці купити квартиру. Пропонував їм бакс по 8,05. Побоялись у мене брати. Пішли в банк. А там таких клієнтів зразу січуть. Їх автоматично вносять у базу даних віп-клієнтів. Не здивуюсь, що вона автоматично потрапляє до крупних квартирних злодіїв. Якщо купляєте велику суму в банку, там же лишайте її у камері схову або просіть покласти на карточку чи ваш особистий рахунок. З торбою грошей від банку додому не доїдете.

- Яку суму заробляєте за день на обміні валюти?

- Цього вам не скаже жоден валютник. Усі міняйли зберігають великі суми валюти в надії на підвищення курсу. Наприклад, сьогодні долар продається по 8,12 гривні, купується по 8,05. Різниця всього в 7 копійок, але купивши і тут же продавши 1000 доларів, я отримую 50 гривень. Багато валютників повідкривали ломбарди і автоломбарди. Заробляють не тільки обміном, а й кредитами, вкладами під заставу і без застави в різні види бізнесу, в квартири, машини.

Зараз ви читаєте новину «В якій валюті краще зберігати гроші - поради вуличного міняйла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути