Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 11:35

Минулорічний лауреат "Шнобеля" українка Олена поїхала на цьогорічну церемонію

Минулорічний лауреат "Шнобеля" українка Олена поїхала на цьогорічну церемонію
Вручення 20-ї щорічної Шнобелівської (Антинобелівської) премії 2010 року, присуджується за наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім примушують замислитися", відбудеться сьогодні, у четвер ввечері в Гарвардському університеті в США.

Нинішня церемонія проходить під знаком бактерії, мікроби чи бацили, повідомили організатори цього заходу, що представляє собою гумористичне шоу.

За традицією, вступна промова обмежена 60 секундами, подання наукової ідеї - 24 секундами, а на пояснення, як зрозуміли цю ідею, відведено всього сім слів.

У програмі цьогорічної церемонії також заявлена "мікро-опера Бактеріальна", лібрето якої оповідає "про мікроби, які живуть в передньому зубі жінкий у самій жінці".

За традицією Шнобелівські премії вручаються напередодні оголошення лауреатів справжньої Нобелівської премії.

Незважаючи на пародійність гарвардської традиції, вже щонайменше п"ять справжніх нобелівських лауреатів підтвердили свою участь у церемонії й готовність вручити "антинобелівські" призи.

До слова, засновники "шнобелевкі" відзначають, що лауреати курйозної премії, як правило не ображаються, і в переважній більшості не вважають негожим участь у церемонії, хоча оплачувати всі дорожні витрати їм доводиться з власної кишені.

На церемонію вручення премії зазвичай знову повертаються колишні "переможці".

У четвер глядачі серед інших гостей знову побачать торішнього лауреата - уродженку України доктора Олену Боднар, що отримала премію в галузі охорони здоров"я за "надзвичайний бюстгальтер", який в лічені секунди перетворюється відразу в дві захисні респіраторні маски, до того ж прикрашені мереживами.

Свою кар"єру Боднар, яка живе в США, починала з вивчення наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що і підштовхнуло її до ідеї.

Напередодні нинішньої церемонії рятувальний бюстгальтер Боднар надійшов у продаж через інтернет за ціною $ 30.

Росіяни отримували "Шнобелевку" двічі.

У 1992 в області літератури її удостоївся член-кореспондент РАН кристалограф Юрій Стручков за те, що в період з 1981 по 1990 опублікував 948 наукових робіт або нову статтю кожні чотири дні.

У 2002 в області економіки Шнобелівську премію розділив з декількома іншими компаніями Газпром за застосування математичної концепції уявних чисел у сфері бізнесу.

Лауреати премії відбираються з більш ніж 5-ти тисяч номінантів.

Всі квитки на церемонію вручення 20-ї Шнобелівської, Гнобелевской або Антинобелівської премії були розкуплені заздалегідь.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Минулорічний лауреат "Шнобеля" українка Олена поїхала на цьогорічну церемонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути