субота, 18 вересня 2010 11:13

Українські миротворці завдали збитків Косову на суму понад € 2,75 млн

Українські миротворці завдали збитків Косову на суму понад € 2,75 млн
Військовослужбовці українського контингенту KFOR (Косовські сили НАТО - ред.) протягом 2006-2009 років здійснювали масштабні махінації з постачаннями і продажем пального в Косово, пише "Дзеркало тижня" у суботу з посиланням на свої джерела.

За даними слідства, проведеного Головним управлінням військової служби правопорядку Збройних сил України (ЗСУ), з грудня 2006 по жовтень 2007 року з використанням підроблених офіційних документів було здійснено 42 поставки палива з Болгарії до Косово обсягом 1275928 л вартістю € 688 241, а з 12 травня по 30 червня 2008 - 82 постачання палива на суму € 1986309, і 22 поставки - з січня по липень 2009 року на суму € 286 тис.

Крім того, українські військові продавали сертифікати, заповненими для поставок палива, нібито необхідного для потреб українського контингенту, які давали право на безмитне ввезення палива. За інформацією слідства, один такий документ міг приносити військовим до € 2 тис. Слідством встановлено, що українські миротворці оформили і надали офіційні документи KFOR приватній фірмі Lukoil Neftohim Bourgas, яка використовувала ці папери для незаконних операцій з паливом.

За інформацією "ДТ", військовослужбовці українського контингенту KFOR здійснювали незаконну діяльність за двома схемами. Перша з них полягала в купівлі палива в Болгарії та транспортування його через болгарсько-македонський і македонсько-косовський кордон з використанням сертифікатів митного імпорту-експорту KFOR, оскільки всі товари, що надходять у Косово для потреб KFOR, не обкладаються митом та іншими податками. Друга схема діяла з 2006 року і полягала в купівлі дешевого пального на офіційній французькій базі KFOR на території Косово і подальшого його продажу приватним особам. За одну заправку купувалося 30 т пального, отриманий прибуток з неї становила приблизно € 15 тис. На сьогодні в ході розслідування встановлено вже близько 100 подібних операцій.

У розпорядженні редакції "ДТ" є копія листа, який 23 вересня 2009 командувач міжнародної місією KFOR генерал-лейтенант Маркус Бентлер направив заступник начальника Генштабу ЗСУ, командувач Об"єднаного оперативного командування ЗСУ генерал-лейтенант Володимир Можаровський. У ньому командувач KFOR звинувачує українських військовослужбовців у спотворенні статистики по використанню палива, використанні цивільних сховищ для незаконного зберігання палива і підробці митних сертифікатів. "При цьому був виявлений контракт між українським контингентом і однією цивільною компанією, підписаний особисто командувачем українського контингенту. Контракт передбачав поставку протягом наступних 10 місяців ще 1,8 млн л палива", - пише М. Бентлер. За його попередніми оцінками, в результаті несплати митних зборів уряду Косово було завдано збитків на суму понад € 2,75 млн.

У розпорядженні міжнародної військової поліції KFOR знаходяться договори, підписані командиром українського контингенту і директором бази зберігання палива NT Standart Benz на незаконне зберігання палива. Командував українським контингентом KFOR у той період підполковник Володимир Веремчук. У даний час капітан першого рангу В. Веремчук займає посаду начальника відділу - заступник начальника розвідуправління командування ВМСУ. Службових стягнень не має.

У лютому нинішнього року за результатами перевірки, проведеної в миротворчій військовій частині А3977 (саме на її основі проводилося більшість ротацій українського контингенту в Косово) Головним управлінням військової служби правопорядку ЗСУ, за фактами зловживання службовим становищем у корисливих цілях і підробки документів було порушено кримінальну справу за ст.366 (службове підроблення) та ст.423 (зловживання військовою службовою особою особливої владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. У ході перевірки було встановлено, що у військовій частині А3977 12-ї ротації велася подвійна бухгалтерія. Договори про постачання, транспортування та оренду сховищ палива в звітній документації частини були відсутні. Не було там і даних про операції з пальним, які здійснювалися за двома описаними схемами.

Контрольно-ревізійне управління також провело свою перевірку офіційних документів військової частини. Порушень виявлено не було, пише "ДТ".

Зараз ви читаєте новину «Українські миротворці завдали збитків Косову на суму понад € 2,75 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути