Ексклюзиви
вівторок, 14 вересня 2010 04:48

Руслана Забілого допитували 14 годин

  Руслан Забілий: ”Мав питатись дозволу, щоб встати пройтись по кімнаті, коли ноги затекли”
Руслан Забілий: ”Мав питатись дозволу, щоб встати пройтись по кімнаті, коли ноги затекли”

Більше як 14 год. працівники Служби безпеки допитували львівського історика Руслана Забілого. Минулої середи його забрали з перону столичного залізничного вокзалу, коли зійшов із потяга Львів–Київ. Кажуть, науковець збирався розголосити державну таємницю.

— У приміщенні завжди знаходилися шестеро людей. Одні виходили, інші заходили. Весь час запитували про матеріали, над якими працюю. Забрали мій ноутбук з науковими доробками та зовнішні накопичувачі. Мав питатися дозволу, щоб встати, пройтися по кімнаті, коли ноги затекли, — розповідає 35-річний Руслан Забілий.

Науковець працює над розсекреченими документами. Вони стосуються історії національно-визвольного руху із 1919 по 1991 рік. Зокрема справи про діяльність ОУН-УПА, дисидентів, тюрем і тюремних управлінь.

— Я мав справу лише із розсекреченими документами. Над ними ще п"ять років тому працювали десятки сотень істориків, — продовжує він. Доступ до них мав, бо очолює національний меморіал "Тюрма на Лонцького". Він знаходиться на балансі СБУ. У ту в"язницю в минулому столітті садили політичних в"язнів. — Це тиск на людей, які досліджують історію національно-визвольного руху. Так можуть прийти до будь-якого історика додому. Вилучити в нього напрацьовані матеріали, а потім звинуватити в державній зраді.

Руслан Забілий — високий і худий, обличчя змарніле, втомлене. Пригадує, як працівники радили подумати про сім"ю. Казали, йому загрожує до п"яти років позбавлення волі. Дехто з них обмовився, що його затримали з усної вказівки Валерія Хорошковського, керівника СБУ.

Співробітники СБУ  намагаються приховувати злочин сталінізму

Львів"янина підтримує Володимир В"ятович, колишній директор архіву СБУ. Він вважає, що нова влада почала "полювання на істориків", аби сподобатися Росії:

— Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочин сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні. Наче зараз 1937 рік.

За фактом підготовки до розголошення відомостей, що мають державну таємницю, СБУ порушила кримінальну справу.



"Табачник і Хорошковський мають  сидіти у тюрмі Лонцького"


— Хіба це таємниця, як вбивали наших дідів і батьків? Ми хочемо знати правдиву історію України чи ту, яка буде написана у Москві? — запитує у демонстрантів під стінами обласного СБУ у Львові політв"язень 77-річний Юрій Шухевич.

Він — син покійного провідника ОУН Романа Шухевича.

Через затримання Руслана Забілого у п"ятницю зранку 200 львів"ян пікетують управління. Колона студентів розгортає синьо-жовті та червоно-чорні прапори, від руки написані плакати: "Хорошковський іде слідами Берії". На пікет прийшли працівники музею "Тюрма на Лонцького". Із 9 вересня охорона не пускає їх до меморіалу.

— Арештовують людей, які досліджують історію України, історію, яка писана нашою кров"ю, — вигукує політв"язень Ігор Калинець, 71 рік. — Влада хоче знову відкрити тюрму на Лонцького. Нехай, але у ній мають сидіти такі злочинці, як Табачник та Хорошковський.

Вікторія ЦИМБАЛІСТА

Зараз ви читаєте новину «Руслана Забілого допитували 14 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути