четвер, 12 серпня 2010 01:31

Святилище бога Мітри відкопали у Франції

Автор: фото з сайта culture.france2.fr
  Французькі археологи розчищають фундамент святилища Мітри в місті Анже. Руїнам понад дві тисячі років
Французькі археологи розчищають фундамент святилища Мітри в місті Анже. Руїнам понад дві тисячі років

У місті Анже на заході Франції археологи розкопали 9 тис. кв. м. На цій ділянці раніше стояла лікарня. Учені натрапили на залишки святилища древнього індоєвропейського божества Мітри.

Мітраїзм потрапив до Європи завдяки римським завойовникам та східним торговцям. Дістав поширення наприкінці I ст. Прихильниками нового культу насамперед ставали воїни. Вважали, цей бог приносив перемогу. Мітраїзм був серйозним конкурентом християнству. Тому християни боролися з ним. Зрештою імператор Феодосій Великий 392 року видав указ, який заборонив культ Мітри.

Розкопану ділянку люди заселили на початку нашої ери. Досі можна визначити, де були головні міські вулиці. Уздовж них збереглися сліди канавок та тротуарів. Фахівці датують цю "магістраль" приблизно 10 роком до н. е.

Приблизно в III ст. на північному заході міста звели прямокутний будинок. Археологи визначили його як мітреум — будівлю, присвячену Мітрі. Такі святилища зазвичай мали вигляд склепінчастих капличок. Там відбувалися бенкети на честь божества і жертвопринесення. На склепінні святилища малювали зоряне небо.

В Анже збереглися циліндричні фундаменти колон. Можливо, вони підтримували вівтар або були постаментами для статуй. У святилищах Мітри майже завжди був барельєф, на якому зображували божество з фригійським ковпаком на голові. Мітра перерізав горло бику — символові зла. Кров забитої тварини давала початок життю. Археологи виявили фрагменти обов"язкових прикрас мітреума — осколки барельєфа із зображенням Мітри, а також статуй факелоносців і воїнів зі списами.

Усередині та поблизу святилища фахівці знайшли понад 200 монет і уламки кераміки. Повністю збереглися олійні лампи, шматочки керамічної люстри, хрестоподібна бронзова застібка. Багато кісток — переважно півнячих. Із півнів готували спеціальну страву для ритуальних трапез.

На керамічному кубку III ст. зберігся напис, нанесений на глину ще до випалювання: "Непереможному богу Мітрі, [...] Ґеніаліс, житель [...], підносить по обітниці цю посудину".

Культ Мітри був поширений не лише в Анже. Та з початком активної християнізації Галії — так називалася територія теперішньої Франції — у IV ст. усі святилища-мітреуми знищили.

Зараз ви читаєте новину «Святилище бога Мітри відкопали у Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути