середа, 04 серпня 2010 02:31

Обікрали могилу Лесі Українки

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Вкрадені бронзові деталі у вигляді гірлянди звисали з усіх боків постаменту, на якому стоїть чорний бюст поетеси. Місця, де була бронза, сіріші за кольором. З лівого боку постаменту видно дірки діаметром три сантиметри. Схоже, деталі відбивали
Вкрадені бронзові деталі у вигляді гірлянди звисали з усіх боків постаменту, на якому стоїть чорний бюст поетеси. Місця, де була бронза, сіріші за кольором. З лівого боку постаменту видно дірки діаметром три сантиметри. Схоже, деталі відбивали

Кілька бронзових деталей відбили невідомі з пам"ятника на могилі поетеси Лесі Українки на Байковому кладовищі в Києві. Керівництво кладовища розповіло "ГПУ", що деталі зникли вихідними. Це сталося в переддень 97-х роковин письменниці. Їх відзначають 1 серпня.

— Навіть якби молотами відбивали бронзу, все одно не почули б. Територія величезна, — каже "ГПУ" заступник начальника Байкового кладовища. — Ми звичайних прибиральників перевдягали на охоронців, щоб мародери боялися. Бачите, не допомагає.

Могила Лесі Українки в старій частині кладовища. У вівторок біля неї людей немає. Місце поховання прибране, лежить свіжий букет гладіолусів. Поруч проходить, вертаючись від батькової могили, киянин 56-річний Ілля Фельдман. Каже, викрадене здали на брухт.

— Тут є надгробки, з яких латунні літери виколупали зубилом. У наших родичів так зняли недавно. Охоронців мало. На брухт знімають і алюмінієві паркани. Тепер їх уже не ставлять. Бо крадуть одразу, — каже Ілля Фельдман.

Біля Байкового є кілька пунктів прийому брухту

У міліції кажуть, заяви про крадіжку із могили Лесі Українки адміністрація Байкового ще не писала. Інформацію в журналі реєстрації повідомлень про злочини записали з сюжету на телебаченні.

— Чекаємо, доки директор кладовища повернеться з відпустки й дасть показання правоохоронцям. Потім вирішимо, чи порушувати кримінальну справу, — каже речник столичної міліції Володимир Поліщук.

Біля Байкового в дворах приватних будинків є кілька пунктів прийому брухту.

— Дільничні інспектори міліції з ними борються, повідомляють у міськадміністрацію. Ті пункти закривають. Але через тиждень чи навіть день вони знову виростають як гриби після дощу, — додає Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «Обікрали могилу Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути