вівторок, 03 серпня 2010 04:36

Дим накрив столицю

"Уночі тричі до вікна вставала, щоб подивитися, чи нічого не горить. Думала смітник підпалили, смерділо страшенно", — каже киянка Ольга Москалюк, 23 роки. Вона живе у столичному районі Позняки.

У понеділок, 2 серпня, майже по всьому Києву зранку стелиться дим. У Солом"янському, Голосіївському, Печерському районах чути запах гару.

— О третій ночі на Троєщині ніяких запахів не було, якраз катався на велосипеді. А вранці з"явилося відчуття, що десь згорів трансформатор. Усе затягнуло димом. Видимість не більше як 500 метрів, — говорить 32-річний Петро Чорний, житель столиці.

— Їхав на роботу по набережній між мостами Метро і Пішохідним. Було видно дим над Дніпром. Запаху не чув, бо вікна у машині були закриті, працював кондиціонер. Видимість нормальна, а от над водою все затягнуло. Зранку клієнт мені розказав, що це все притягнуло з Росії. У них там горять цілі села через спеку, — розповідає 39-річний Олег Нещерет.

Одна з версій появи диму — пожежі на торф"яниках. Нібито горіли у трьох районах Київщини.

— Пожежі виникли на площі близько 0,2 гектара у селах Шибене Бородянського району та Забуччя Києво-Святошинського. Їх погасили в неділю. Сьогодні ще заливають торф"яники в селі Леонівка Іванківського району Київщини. Там загорілося на площі 0,7 гектара, — розповідає Вікторія Рубан, із центру пропаганди обласних рятувальників. — Торф тліє за 20 кілометрів від столиці. Це не може бути причиною задимлення міста.

У селі Блідча, що за 8 км від Леонівки, говорять, дим до них не доходить.

Дим у Київ занесло із Росії

— Ми й не знали, що там щось горить, — говорить Людмила Василівна, бухгалтер Блідчанської сільської ради.

Рятувальники пояснюють, що дим у Київ занесло з Росії.

— Вночі був сильний північний вітер. Дим прийшов із Росії. Там масово горять ліси. Вся Чернігівська область зараз в диму. У Харкові також, — каже Людмила Щербань із прес-служби Міністерства надзвичайних ситуацій.

Дим на Чернігівщині з"явився у неділю ввечері.

— На вулицях якась димка. Сонце видно, як за хмарами, хоч хмар нема. Трохи смердить паленою пластмасою. Вчора їздили на річку Снов, так там було те саме. Ми спочатку думали дим, потім вирішили, що туман, бо він був повсюди, — каже чернігівець Сергій Римаренко, 24 роки.

Лікарі стверджують, що легка задимленість на організм суттєво не вплине.

— Якщо ця пожежа була б десь поряд, то у людей виникло б отруєння, — говорить вінницький терапевт-отоларинголог 57-річний Анатолій Лобко. — Однак через цю легку задимленість настрій у людини може зіпсуватися. Бо в нас нема звички постійно бути в тумані. Тому це впливатиме на нервову систему, може дратувати. Доки стоятиме дим, раджу менше бувати на повітрі. Він може подразнювати слизові оболонки. З часом очі почнуть сльозитися, з"явиться кашель.

Зараз ви читаєте новину «Дим накрив столицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути