четвер, 29 липня 2010 17:17

Дощову воду у Києві можна пити - дослідження

Дощову воду у Києві можна пити - дослідження

Центральна лабораторія моніторингу води та ґрунтів Держводгоспу України в ході експертизи дощової води в Києві з'ясувала, що дощова вода у столиці придатна для пиття.

Для експертизи в Центральну лабораторію моніторингу води та ґрунтів Держводгоспу України зібрали 250 грамів дощової води під час зливи в районі вулиці Фрунзе.

Чистота дощової води залежить від того, чи працювали під час зливи підприємства і чи багато було автомобілів на дорогах міста. Тут відбувається циклічний процес: шкідливі викиди піднімаються вгору, тоді як дощова вода фактично "прошиває" весь бруд, опускаючи його назад на землю.

Спочатку фахівці перевірили воду на наявність важких металів. Визначити, чи не перевищує їх кількість допустиму норму, можна лише в перші години після забору води, інакше аналізи будуть неточними.

Так, згідно з отриманими даними, незважаючи на те, що воду збирали вдень, коли столиця перевантажена як автомобільними вихлопами, так і шкідливими викидами підприємств, вода виявилась дуже чистою. І, як написали у висновку експертизи, придатною для пиття.

"Ми самі здивувалися від таких результатів. Навіть зробили повторні аналізи. Але вони підтвердилися. Якщо говорити науковою мовою, то граничнодопустима концентрація шкідливих речовин навіть нижча, ніж у воді з-під крана. І за жорсткістю ми отримали непогані дані. Бували випадки, що при аналізі звичайної питної води отримували дані в кілька разів гірші", - розповів головний гідрогеолог Центральної лабораторії моніторингу води та ґрунтів Держводгоспу Віктор Швець.

За словами експерта, існують певні стандартні показники, перевищення яких може означати, що вода поганої якості і шкідлива для здоров'я людини. У дощовій воді Києва практично за всіма показниками концентрація хімічних елементів свідчить про те, що її можна пити.

"Ми не робимо аналізи на присутність у воді важких металів або, наприклад, радіаційного забруднення, - продовжує гідрогеолог. - Але якщо б там було щось небезпечне для людини, то це б відбилося і на отриманих нами результатах. А тут, як ми бачимо, цілком нормальні показники".

Відзначимо, що українці могли б позбутися десятої частини своїх хвороб, якби вживали якісну воду.

Комсомольская правда в Украине

Зараз ви читаєте новину «Дощову воду у Києві можна пити - дослідження ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути