понеділок, 05 липня 2010 09:21

На президентських виборах у Польщі переміг Броніслав Коморовський

Схоже на те, що на виборах у Польщі переміг лідер партії "Громадянська платформа", спікер Сейму Броніслав Коморовський. За результатами обробки 95% бюлетенів він отримав 52,63% голосів, а його суперник лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський - 47,37%.

Остаточні результаті польська ЦВК оприлюднить вдень 5 липня. Але, судячи з усього, розрив Качинському навряд чи вдасться скоротити.

Менш ніж за годину після закриття виборчих дільниць і появи перших екзит-полів брат загиблого президента Леха Качинського визнав свою поразку. Він привітав суперника з перемогою і пообіцяв, що його партія візьме реванш на виборах до парламенту і місцевих рад.

Зі свого боку, Броніслав Коморовський закликав не поспішати радіти. "Сьогодні ми відкоркуємо маленьку пляшку шампанського, а завтра - велику пляшку", - сказав він своїм прихильникам.

Протягом ночі після виборів Коморовський та Качиньський вибивалися у лідери по черзі. Після обробки 21% бюлетенів був зафіксований розрив близько 1% на користь Комаровського. Потім, після обробки 51,5% бюлетенів, вперед вирвався Качинський з 50,41% голосів.

Але незабаром позиції кандидатів знову помінялися. Спікер Сейму наздогнав суперника і потім став нарощувати перевагу.

Дострокові вибори президента Польщі були призначені після трагічної загибелі в авіакатастрофі під Смоленськом глави країни Леха Качинського. У другому турі голосування явка виборців трохи перевищила 54%.

Броніславу Коморовському згадували успіхи, досягнуті під час світової економічної кризи: країні вдалося не скотитися в рецесію. До того ж, він обіцяв працювати в тісній співпраці з кабінетом Дональда Туска, ввести через п'ять років євро, вивести польський контингент з Афганістану в 2012 році, розвивати ринкові реформи і стежити за принципом поділу церкви і держави.

Однак у Ярослава Качиньського підтримка була анітрохи не меншою. І якщо сам Ярослав був симпатичний не дуже багатьом полякам, то після загибелі його брата-близнюка Леха Качинського кандидата підтримали чимало мешканців країни.

І Качинський, і Коморовський говорили про відстоювання інтересів Польщі в рамках Європейського союзу, про необхідність підвищити рівень і комфорт життя, припинити внутрішні чвари тощо.

Tvn24, TCH, BBC

Зараз ви читаєте новину «На президентських виборах у Польщі переміг Броніслав Коморовський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути