понеділок, 21 червня 2010 08:48

Жоден з кандидатів не отримав перемогу на виборах у Польщі

Жоден з кандидатів не отримав перемогу на виборах у Польщі

Жоден з кандидатів у президенти Польщі не набрав необхідних 50% голосів виборців для перемоги у президентській кампанії, а це означає, що відбудеться другий тур президентських виборів.

Виборча кампанія затягнеться ще на два тижні і другий тур відбудеться 4 липня, у фінал якого вийдуть Броніслав Коморовський та Ярослав Качинський, брат колишнього президента Польщі Леха Качиньського, який загинув в авіакатастрофі під Смоленськом.

Згідно з результатами виборів, за спікера сейму Броніслава Коморовського проголосували 41,22% виборців. Його головного опонента лідера партії "Право і справедливість" Ярослава Качиньського підтримали 34,74% електорату.

За оцінками політологів, Коморовський є помірно правим, а Ярослав Качиньський ультраправим політиком. Обидва - колишні активісти антикомуністичного руху "Солідарність".

Третє місце на виборах отримав кандидат від лівих сил Гжегож Наперальскій, який набрав 13,68% голосів виборців. У другому турі основна боротьба розгорнеться за голоси його прихильників і, як зазначив соціолог Іреніуш Кшеміньскій, "важко уявити собі, що вони проголосують за когось іншого, окрім Коморовського".

Головний редактор "Газети виборчої" Адам Міхнік заявив, коментуючи підсумки виборів, що успіху Качиньського сприяла "атмосфера жалоби, однак у другому турі нічого не передбачено".

"У другому турі буде потрібна повна мобілізація", - заявив відомий публіцист і історик Міхнік.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск "з великим полегшенням" дізнався про попередні підсумки першого туру президентських виборів. Про це Туск заявив журналістам у виборчому штабі Коморовського. Коморовський, за словами Туска, отримав "виразно кращий результат", ніж він сам п'ять років тому, коли балотувався на посаду президента.

Дострокові президентські вибори відбулися у Польщі в неділю. Голосувати прийшло понад 50% з 30 млн виборців. 10 квітня в авіакатастрофі під Смоленськом загинув президент Польщі Лех Качиньський, після чого, відповідно до конституції, повноваження глави держави автоматично перейшли до спікера нижньої палати парламенту Броніслава Коморовського.

ІТАР-ТАСС, Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Жоден з кандидатів не отримав перемогу на виборах у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути