середа, 23 червня 2010 03:10

Ярослав Качинський програв п"ять відсотків у першому турі

61-річний Ярослав Качинський, брат загиблого президента Польщі Леха Качинського, набрав 36,46% голосів у першому турі дострокових виборів голови держави.

Вибори відбулися в неділю, 20 червня. У них брали участь 10 кандидатів. Лідер перегонів — представник центристської партії "Громадянська платформа", виконувач обов"язків президента Броніслав Коморовський, 58 років. Він отримав 41,54%.

Третє місце зайняв 36-річний ліво-центристський кандидат Ґжеґож Напєральський. Він отримав 13,5% голосів.

Коморовський отримав більшість голосів у дев"яти західних воєводствах. Качинського підтримали в семи східних регіонах. На попередніх президентських виборах 2005 року схід визначив лідером Леха Качинського, захід — Дональда Туска.

Обидва політики змагатимуться за перемогу в другому турі виборів 4 липня.

— Більше шансів на перемогу має Броніслав Коморовський, — каже експерт Інституту політики в Україні Станіслав Лячинський. — Ярослав Качинський практично вичерпав свій електорат уже в першому турі. Кандидат від партії "Право і Справедливість" набрав найбільший відсоток голосів за всю її історію. Але розвинути цей успіх буде вже складно. Електорат Ґжеґожа Напєральського ідеологічно набагато ближчий до Коморовського.

У виборах мали взяти участь 30 млн 505 тис. громадян. Однак до урн прийшли близько 55% поляків. Це пов"язують із наслідками повені.

— 2005 року в першому турі проголосували навіть трохи менше 50 відсотків, на парламентських 2007-го — близько 54. Це вважалося ледь не рекордом, — говорить Лячинський. — Польське суспільство не надто політизоване.

Екс-президент Польщі Лех Качинський загинув в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Качинський програв п"ять відсотків у першому турі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути