Ексклюзиви
пʼятниця, 25 червня 2010 20:32

"Газову війну" закінчено - перемогла дружба

"Газову війну" закінчено - перемогла дружба

У газовій суперечці Росії та Білорусії перемогла дружба, заявив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

Глава російського газового гіганту повідомив, що "Газпром" сплатив транзит газу через Білорусію з умов контракту за 2006 року "Ніякої заборгованості за транзит перед Білоруссю у нас немає", - підкреслив він.

Міллер додав, що сторони щорічно підписують доповнення до основного контракту, але на 2010 рік його поки немає. Однак він запевнив, що додаткову газову угоду з Білоруссю буде підписано найближчим часом, по ній "немає принципових розбіжностей".

Він додав, що "газова війна" з Білорусією закінчена, визначені умови транзиту на 2010 рік.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко висунув "Газпрому" новий ультиматум, в якому зажадавши погасити залишок боргу за транзит російського газу споживачам в Європі протягом доби. В іншому випадку білоруська сторона пригрозила перекрити нинішні транзитні потоки газу в ЄС.

За словами Лукашенка, напередодні він дав білоруському прем'єр-міністру дві доби для врегулювання цього питання. Білорусія вважає, що борг Росії за транзит газу складає 260 млн дол., "Газпром" у свою чергу оцінює його в 228 млн дол.

Експерти схильні бачити в нинішньому конфлікті швидше політичну складову, ніж економічне підґрунтя. Для таких серйозних заходів, як закручування вентиля, заборгованість Білорусії по газу представляється занадто малою - менше 200 млн дол.

А з урахуванням зустрічного боргу транзит з боку "Газпрому" економічна складова питання явно відходить на другій план. На думку експертів, через газовий конфлікт Москва добивається поступок від Мінська з ключових питань - наприклад, Митного союзу, де білоруси останнім часом перейшли в режим гальмування. Крім того, є й інші тертя в політичній площині: Мінськ досі не визнав незалежність Південної Осетії і Абхазії, хоча в Кремлі відверто на це розраховували.

РБК

Зараз ви читаєте новину «"Газову війну" закінчено - перемогла дружба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути