пʼятниця, 25 червня 2010 13:10

Лукашенко пішов у наступ в "газовій війні"

Лукашенко пішов у наступ в "газовій війні"

Білорусія припинить транзит російської нафти і газу в Євросоюз, якщо ''Газпром'' не заплатить залишки боргу перед Мінськом протягом доби. Про це повідомив президент Білорусії Олександр Лукашенко на нараді з урядом країни. Заява Лукашенко послідувала приблизно через годину після того, як посол Росії в Білорусії Олександр Суріков оголосив про завершення ''газової війни''.

''Газпром'' 24 червня направив Білорусії платіж у 228 мільйонів доларів. Проте в Мінську вважають, що компанія винна ще 32 мільйони доларів. В ''Газпромі'' цей борг не визнають і пояснюють, що він утворився через те, що сторони не можуть домовитися про розмір ставок на транзит. Крім того, в монополії відзначають, що Білорусь не виконує умови, прописані в контракті ''Газпрому'' і ''Бєлтрансгазу''.

Газова війна Росії і Білорусії почалася в середині червня після того, як президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що ''Газпром'' повинен обмежити постачання в сусідню країну, якщо вона не розплатиться з боргами. Мінськ на той момент був винен ''Газпрому'' близько 200 мільйонів доларів за те, що платив за газ не за контрактними, а за більш низькими цінами.

''Газпром'' виконав вимогу президента і скоротив постачання на 15 відсотків, потім на 30, а потім - і на 60 відсотків. Мінськ, у свою чергу, пред"явив вимогу щодо оплати транзиту газу і пригрозив зривом поставок до ЄС. В ''Газпромі'' відзначали, що готові заплатити, але Білорусія не приймає платежі.

Ситуація, як здавалося, вирішилася 24 червня, коли ''Газпром'' заплатив за транзит, а Білорусь - за газ. Втім, Мінськ відправив ''Газпрому'' не стільки, скільки хотіла монополія, а на п"ять мільйонів доларів менше: 187 замість 192 мільйонів. З чим пов"язано перерахування саме такої суми, поки невідомо.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко пішов у наступ в "газовій війні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути