четвер, 15 квітня 2010 11:39

Продукти з ГМО призводять до мутацій та деградації

Продукти з ГМО призводять до мутацій та деградації
Фахівці Загальнонаціональної асоціації генетичної безпеки Росії представили результати дослідження з вивчення впливу корму, що містить генномодифіковані організми, на ссавців. Вчені вивчали вплив ГМО на хом"ячках.

Дослідження було проведено асоціацією спільно з Інститутом проблем екології та еволюції ім. О.М. Северцова РАН у 2008-2010 роках на лабораторній популяції хом"ячків Кемпбелла. У ході його тварини отримували в їжу негенномодифіковану сою, а також корми, що містять ГМ-сою.

В якості зразка з ГМО дослідники використовували соєвий шрот, що містить сою лінії 40-3-2, яка входить в список дозволених сортів сої. Цей різновид сої був обраний тому, що широко використовується в Росії для відгодівлі птиці, свиней та інших сільськогосподарських тварин і дозволена в якості харчового продукту.

За словами координатора дослідження доктора біологічних наук, заступника директора Інституту проблем екології та еволюції Олексія Сурова, у хом"яків, яких годували ГМ-соєю, вже в другому поколінні було виявлено відставання у розвитку та зростанні, порушення співвідношення статей у виводку з збільшенням частки самок, зменшення числа дитинчат в посліді, аж до їх повної відсутності у другого покоління.

"Безпліддя в третьому поколінні тварин, вирощених на ГМО, говорить про те, що природа ставить хрест на цих особинах і не дозволяє їм розмножуватися. Це означає, що ГМ-їжа веде до еволюційного глухого кута, до деградації видів", - вважає президент асоціації Олександр Баранов.

Тест приніс і другий сюрприз. "Не хочемо сіяти паніку, але, вивчаючи хом"яків з третього покоління, послід яких вдалося отримати з великими труднощами, ми виявили, що у них в ротовій порожнині росте волосся. Ми поки обережно озвучуємо ці дані і сприймаємо оволосіння ротової порожнини як феномен, але такий факт має місце бути", - розповідають в асоціації.

Rbcdaily
Зараз ви читаєте новину «Продукти з ГМО призводять до мутацій та деградації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути