пʼятниця, 02 квітня 2010 09:06

Нацкомісія з моралі хоче заборонити сцени насильства на телебаченні

Нацкомісія з моралі хоче заборонити сцени насильства на телебаченні

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі оприлюднила зміни в закон "Про захист суспільної моралі". Комісія пропонує заборонити демонстрацію сцен насильства, а також тіл убитих або поранених людей у телепрограмах, що виходять в ефір з 6.00 до 23.00, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Перший варіант законопроекту про внесення змін до закону "Про захист суспільної моралі" Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) винесла на громадське обговорення ще в січні. Комісія пропонувала заборонити обіг аудіо-, відео- та друковану продукцію, що пропагує тероризм, релігійну ворожнечу, ксенофобію, українофобію, антисемітизм, вживання токсичних і наркотичних речовин, алкогольних напоїв, куріння, проституцію, торгівлю людьми, а також продукції, що містить ненормативну лексику. Крім того, НЕК розширювала свої повноваження, маючи намір ввести в навчально-виховних установах програми, спрямовані на розвиток духовності.

Друга редакція законопроекту, опублікована після громадського обговорення на сайті НЕК 31 березня, доповнена новими обмеженнями. Так, комісія запропонувала заборонити демонстрацію сцен насильства, тіл померлих або важкопоранених людей у телепрограмах, які транслюються з 6.00 до 23.00. Для порушників передбачається ввести нову статтю в Адміністративному кодексі, яка передбачає штраф у розмірі від 50 до 100 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.) з конфіскацією прибутку, отриманого від реалізації або демонстрації такої продукції.

На думку медіаекспертів, обмеження, які намагається ввести НЕК, порушують право журналістів на об"єктивне освітлення подій. "Якщо в законі з"явиться пункт про заборону кримінальних сюжетів, ЗМІ будуть вимушені під час опису події підбирати синоніми і закривати в кадрі спірні місця чорними квадратами. Це погіршить якість подачі новин", - заявив вчора головний радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній.

Народний депутат від НУНС, телеведуча Ольга Герасим"юк вважає, що, вводячи подібні обмеження, НЕК перевищує свої повноваження. "Держава не може контролювати моральні аспекти, хіба що на рівні рекомендацій, а заборони НЕК формують деструктивний погляд на життя. Політикам слід розглянути питання доцільності організації, функції якої дублюють роботу Національної ради з телебачення та радіомовлення", - вважає Герасим"юк.

Зараз ви читаєте новину «Нацкомісія з моралі хоче заборонити сцени насильства на телебаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути