четвер, 01 квітня 2010 16:26

Гренландія стрімко втрачає льодовий покрив

Гренландія стрімко втрачає льодовий покрив

Дослідники НАСА визначили, що острів Гренландія почав швидше втрачати льодовий покрив. П"ять років тому процес танення почав посилюватися і тепер досяг свого піку.

Якщо ситуація не зміниться, то за 200 років Гренладнія втратить усі сніги, повідомляє NASA.

Аналітик NASA в університеті Пасадени Ізабела Валіконга заявила, що процес танення почався на півдні острова, а тепер сунеться на північний схід.

"Там більші масиви льоду і він постійно зісковзує в море, утворюючи нові айсберги. Це небезпечно, бо в північних районах острова таких процесів раніше не було. Якщо в 2005 році Гренландія втрачала близько 220 кубічних кілометрів льоду щороку, то тепер ця цифра виросла до 400", - сказала вона.

Доцент Київського гляціологічного інституту Віктор Гречишин розповів Gazeta.ua, що танення усіх льодовиків острова підніме рівень світового океану на 7 метрів.

"На Гренландії лежить 1,7 млн квадратних кілометрів льоду. Основна його потужність зосереджена на півночі острова. Швидке танення льодовиків призведе до того, що рівень світового океану буде зростати більш швидкими темпами", - зазначив Гречишин.

Раніше вважалося, що Гольфстрім сильно впливає на танення льодовиків острова.

"Проте зараз вчені довели, що за останні роки теплі течії Атлантичного океану не нагріваються, як думали рік тому. Гренландія тане через загальносвітову зміну клімату. Щоб зупинити цей процес треба перебудувати всю систему викидів в атмосферу", - додав науковець.

Зараз ви читаєте новину «Гренландія стрімко втрачає льодовий покрив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути