середа, 17 березня 2010 14:06

Меркель подумує про механізм виключення країн з ЄС

Меркель подумує про механізм виключення країн з ЄС

У Європі має бути розроблений механізм виключення з єврозони при порушенні країнами, що входять у валютний альянс, фіскальних правил союзу. З такою заявою 17 березня виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Меркель підкреслила, що ця міра повинна застосовуватися лише в разі крайньої необхідності, зокрема, коли країни єврозони постійно не справляються з фіскальними правилами.

Раніше про необхідність введення такого механізму вже заявляв міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. У середині березня він також зазначав, що Німеччина готова брати участь у створенні "Європейського валютного фонду", який буде фінансувати держави ЄС, що опинилися на межі банкрутства. Німеччина є найбільшою економікою єврозони і одним з основних "донорів" усього бюджету Європейського Союзу.

Країни, що входять в єврозону, повинні відповідати ряду макроекономічних показників, зафіксованих у Маастріхтських критеріях. Однак механізм покарань за їх недотримання у єврозоні практично не працює, адже протягом усіх 2000-х років цілий ряд держав не відповідав фіскальним правилами, зокрема, щодо граничного дефіциту бюджету.

В умовах кризи ситуація в єврозоні ще більше ускладнилася - особливо після того, як з"ясувалося, що з виплатою боргів може не впоратися Греція. Питання про виключення цієї країни із зони євро поки серйозно не розглядалося. Вважається, що виключення з валютного союзу одного з членів може призвести до розпаду всієї єврозони.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Меркель подумує про механізм виключення країн з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути