вівторок, 16 лютого 2010 08:32

ЄС дав кризовій Греції місяць на вирішення проблем

ЄС дав кризовій Греції місяць на вирішення проблем

Міністри фінансів країн єврозони попередили Грецію, що їй можуть знадобитись нові кроки зі зниження дефіциту бюджету, якщо вже оголошені заходи не дадуть результату, при цьому так і не уточнивши, яку допомогу вони зможуть надати Афінам у разі потреби.

Прем"єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер заявив журналістам в понеділок після завершення зустрічі міністрів фінансів, що через місяць Греція повинна буде відзвітувати про виконання заходів, які покликані понизити бюджетний дефіцит з торішніх 12,7% ВВП до 8,7%.

"16 березня ми перевіримо, чи досягає Греція поставлених перед собою цілей", - сказав він.

Якщо цього не станеться, міністри фінансів ухвалять рішення - причому Греція не прийматиме участі в цьому голосуванні - про необхідність додаткових заходів з боку грецького уряду, сказав він.

Юнкер підкреслив, що грецька боргова криза є насамперед проблемою Греції, і висловив думку, що розроблена грецьким урядом програма є реалістичною. У випадку, якщо ця програма, а також додаткові заходи не дадуть результату, країни єврозони можуть втрутитися і "здійснять рішучі і скоординовані заходи для забезпечення стабільності єврозони в цілому", сказав він.

Він відмовився повідомити які-небудь деталі відносно того, яким чином може бути надана така допомога.

Як повідомлялося раніше, Німеччина і Європейський центральний банк (ЄЦБ) в останні дні пропонували Афінам, зокрема, підвищити ПДВ на 1-2 процентних пункти і провести додаткові скорочення зарплат бюджетникам в якості умови надання допомоги. Афіни у свою чергу вважають заходи, вже оголошені урядом, достатніми, щоб понизити дефіцит бюджету.

На саміті, що пройшов минулого тижня, висловивши політичну підтримку Греції, лідери ЄС нічого не сказали про можливий конкретний механізм надання їй фінансової допомоги.

За словами аналітиків, Афінам, можливо, доведеться звернутися за допомогою в квітні-травні, коли Греції потрібно буде рефінансувати облігації на 22,6 млрд євро. Загальні потреби країни в зовнішньому фінансуванні на рік складають 54 млрд євро, з яких Греція вже позичила 15 млрд євро.

Серед обговорюваних ідей - надання кредиту від інших країн Євросоюзу, який накладатиме на Афіни низку жорстких вимог і не буде безвідсотковим. Розглядається також можливість купівлі грецьких держоблігацій та надання гарантій по кредитах

Рівень економічного спаду в Греції, за новими даними, в четвертому кварталі склав 0,8% проти 0,5% в попередні три місяці. Це гірше раніше опублікованих цифр і ще більше ускладнює завдання скорочення бюджетного дефіциту.

Дефіцит державного бюджету Греції перевищив минулого року, як з"ясувалося після зміни уряду в Афінах, 12,7% ВВП, що вчетверо більше мінімальної норми, встановленої для зони євро. Афіни пообіцяли повернути його до відмітки в 3% до 2012 року. Держборг Греції в 2009 році перевищив 112% ВВП.

Минулого тижня Афіни оголосили про кроки зі зниження бюджетних витрат, які включають 5,5%-ве скорочення зарплат бюджетникам. Також планується встановити податок у розмірі 40% для греків, які декларують дохід понад 60 тис. євро (зараз ця планка знаходиться на рівні 75 тис. євро), підвищити пенсійний вік.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «ЄС дав кризовій Греції місяць на вирішення проблем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути