пʼятниця, 05 березня 2010 10:55

Туреччина відкликала посла з США через визнання геноциду вірмен

Туреччина відкликала посла з США через визнання геноциду вірмен

Туреччина відкликала свого посла із США у зв"язку з резолюцією по геноциду вірмен, схваленій у четвер, 4 березня, комітетом з міжнародних справ Палати представників американського Конгресу.

У заяві Анкари вказується, що Туреччина "засуджує резолюцію, що обвинувачує турецький народ у злочині, якого він не робив". У зв"язку з ситуацією, що склалася, підкреслює Туреччина, посол Намік Тан у Вашингтоні був викликаний до Анкари на консультації.

З коментарем резолюції виступив і президент Туреччини Абдулла Гюль. Він підкреслив, що документ не представляє ніякої цінності для турецького народу, а американські конгресмени, схваливши резолюцію, продемонстрували відсутність "стратегічного мислення". Туреччина є одним з ключових союзників Вашингтона в мусульманському світі, на підтримку якого розраховують Сполучені Штати в процесі врегулювання афганського і іракського конфліктів.

Голосування по резолюції, про яку йде мова, пройшлоу міжнародному комітеті в четвер. За резолюцію проголосували 23 конгресмена, 22 висловилися проти. У резолюції дії Османської імперії проти вірмен на початку 20-го століття однозначно визнаються геноцидом. Документ закликає президента США Барака Обаму зробити все можливе, щоб при зовнішньополітичнй діяльності країни враховувався факт геноциду вірмен Османською імперією.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Туреччина відкликала посла з США через визнання геноциду вірмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути