середа, 13 січня 2010 08:47

Два землетруси на Гаїті поховали під завалами тисячі людей

Два землетруси на Гаїті поховали під завалами тисячі людей

В результаті потужного землетрусу на Гаїті загинули сотні людей, сотні тисяч людей можуть знаходитись під завалами зруйнованих будівель. Телефонний зв"язок з Гаїті перерваний.

За даними Геологічної служби США, два землетруси протягом декількох хвилин стались за декілька миль від узбережжя Гаїті, їхня магнітуда склала 7,0 і 5,9 балів відповідно. Епіцентр підземних поштовхів знаходився за десять кілометрів від столиці Гаїті на глибині близько 30 кілометрів. До цієї події тихоокеанський центр попередження про загрозу цунамі оголосив про можливість його виникнення біля берегів Гаїті, Куби, Багамських островів та Домініканської республіки.

Проте, як відзначають експерти Геологічної служби США, в районі лиха також можливі нові підземні поштовхи.

У зоні природної катастрофи серйозно порушені комунікації, тому встановити точну кількість загиблих і постраждалих не вдається. Фахівці та представники гаїтянської влади підкреслюють, що мова йде про сотні, якщо не тисячі, загиблих. Очевидці розповідають, що під завалами будівель, що обрушилися, знаходяться сотні людей, їх намагаються врятувати місцеві жителі.

В результаті потужного землетрусу на Гаїті зруйновані президентський палац, будівля парламенту, лікарні, школи та житлові будинки в столиці держави Порт-о-Пренсе

Крім того, із заявою про руйнування своїх офісів в Порт-о-Пренсе виступили представники Всесвітнього банку. Велика частина персоналу організації в результаті землетрусу не постраждала. Всесвітній банк також виступив із заявою про готовність надати допомогу в ліквідації наслідків катастрофи.

У свою чергу, агентство США з міжнародного розвитку направило на Гаїті рятувальні групи для ліквідації наслідків руйнівного землетрусу. Всього на Гаїті відправилися 72 співробітники агентства, а також 48 тонн аварійно-рятівного устаткування.

Посол Гаїті в США Реймонд Джозеф назвав те, що сталось, "великомасштабною катастрофою" і звернувся до світової спільноти за допомогою.

Держсекретар США Гілларі Клінтон вже заявила про готовність Сполучених Штатів надати як військову, так і гуманітарну допомогу Гаїті - одній з найбідніших країн західної півкулі.

Зі співчуттям сім"ям жертв і постраждалих при землетрусі виступили Барак Обама, генсек ООН Пан Гі Мун, а також офіційні особи багатьох держав, зокрема Франції, Канади, Бразилії, Колумбії та Венесуели.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Два землетруси на Гаїті поховали під завалами тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути