середа, 23 вересня 2009 13:23

Дипломатів з Чехії спіймали на афері з візами для українців

Дипломатів з Чехії спіймали на афері з візами для українців

Антикорупційна поліція Чехії перевіряє чеських дипломатів у Києві та Львові, яких підозрюють у незаконній видачі українцям в"їзних віз.

Об"єктом уваги детективів стали чільні представники чеської дипломатії, а саме – посол Чехії в Україні Ярослав Башта та генеральний консул у Львові Ладіслав Граділ.

Слідчих найбільше цікавить, як діяла система телефонічного замовлення віз і хто безпосередньо причетний до її запровадження.

Так, кожен дзвінок до львівського консульства коштував абоненту 310 крон (приблизно 146 гривень), а гроші йшли на рахунок приватної чеської агенції, яку, всупереч правилам, посольство вибрало без конкурсу.

Раніше системи телефонічного замовлення віз працювали на п"ятьох дипломатичних представництвах Чехії за кордоном, і всюди ними опікувалися міжнародні компанії. Виняток з невідомих причин було зроблено для України.

Тепер поліція перевіряє законність методів, до яких удавалися працівники київського посольства та львівського генерального консульства, видаючи візи громадянам України. Нагадаємо, раніше Чехія відмовилася спростити для України візовий режим.

Анонімне джерело з чеського міністерства закордонних справ повідомило, що роль київського посла Ярослава Башти у телефонічній афері є не досить зрозумілою, але львівський консул Ладіслав Граділ не міг не знати, що згадана система є системою визиску.

Чеське дипломатичне відомство заявило, що не коментуватиме візового скандалу і не пояснюватиме, з якої причини пан Граділ опинився поза штатом міністерства. Не менш скупою на інформацію виявилася і антикорупційна поліція, речник якої сказав, що вони з тактичних міркувань не оприлюднять деталей слідства.

За матеріалом Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Дипломатів з Чехії спіймали на афері з візами для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути