понеділок, 13 липня 2009 09:59

Сьогодні дадуть старт будівництву газопроводу "Набукко"

Автор: Фото з сайту eurodialogue.org
  Маршрут, за яким пролягатиме газопровід 'Набукко'
Маршрут, за яким пролягатиме газопровід 'Набукко'

В Анкарі (Туреччина) сьогодні буде підписано міжурядову угоду з будівництва газопроводу "Набукко", що передбачає постачання природного газу з басейну Каспія до Європи в обхід Росії. Підписи під документом поставлять глави урядів Туреччини, Австрії, Угорщини і міністри енергетики Болгарії і Румунії.

Переговори по "Набукко" ведуться не один рік. Вони активізувалися на початку 2009 року після того, як вибухнув російсько-український газовий конфлікт. Почати постачання газу по ньому планується 2014-го року.

"Набукко", протяжністю більше 3 тисяч кілометрів, повинен пройти з Туреччини через Болгарію, Румунію і Угорщину до Австрії. Він розрахований на щорічне транспортування 31 мільярда кубометрів газу. Вартість проекту - близько 8 мільярдів євро.

Експерти називають конкурентом "Набукко" російсько-італійський проект "Південний потік". В кінці травня за підсумками зустрічі прем"єрів Росії й Італії, а також глав "Газпрому" і Eni був визначений остаточний термін завершення проекту "Південний потік" - кінець 2015 року.

Україна не раз заявляла про те, що вона також зацікавлена в реалізації "Набукко" оскільки для неї є шанс одержувати альтернативний газ.

Раніше у Секретаріаті президента повідомляли, що цей проект - це реальний вихід каспійського газу, як альтернативного, на європейський ринок.

За матеріалами: EuroNews, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні дадуть старт будівництву газопроводу "Набукко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути