субота, 23 лютого 2008 19:03

США повністю підтримали будівництво газопроводу Nabucco

США висловили рішучу підтримку проекту будівництва газопроводу Nabucco, який дозволить постачати каспійський газ до Центральної Європи в обхід Росії і є одним з ключових енергетичних проектів для Євросоюзу.

Помічник заступника держсекретаря США Меттью Бризу сказав, що Nabucco, який повинен допомогти Європі диверсифікувати джерела енергопостачань і зменшити її залежність від Росії, так само важливий для Сполучених Штатів, як був нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан у 1990-і роки.

"Я переконаний, що газопровід Nabucco буде побудований, оскільки це має комерційний сенс", - сказав Бризу журналістам після зустрічі з комісаром ЄС з енергетики Андрісом Пібалгсом.

Бризу сказав, що 3 300-кілометровий газопровід Nabucco, який повинен пройти через Туреччину до Центральної Європи, є набагато економічнішим способом транспортування газу з Азербайджану до Європи, ніж конкуруючий проект російського Газпрому "Південний потік".

"Думайте про свій гаманець. Робіть те, що має сенс", - сказав він.

Консорціум з шести компаній - OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz, Botas та RWE - планує почати будівництво Nabucco наступного року.

Про плани України долучитися до будівництва Nabucco заявляв Віктор Ющенко ще в початку 2007 року під час візиту до Румунії.

"Найближчим часом ми маємо намір направити румунській стороні суть українських пропозицій за цим проектом", - сказав в січні глава держави.

Експерти ж заговорили про два можливі сценарії: повна інтеграція Nabucco в газотранспортну систему України, або будівництво між ними перемички потужністю не більше 10 млрд кубометрів на рік. Перший варіант позбавляє газопроводу Болгарію та Румунію, які навряд чи погодяться залишитися без газу. Другий варіант, менш масштабний, дозволяє розраховувати на диверсифікацію постачань газу до України і зниження енергетичної залежності від російського "Газпрому", повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «США повністю підтримали будівництво газопроводу Nabucco». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути