Ексклюзиви
неділя, 26 квітня 2009 16:04

Лукашенко здійснює перший візит до Західної Європи за 14 років

Лукашенко здійснює перший візит до Західної Європи за 14 років
Президент Білорусі Олександр Лукашенко прибуває сьогодні до Риму на зустріч з Бенедиктом XVI.

Це перший візит Лукашенка до Західної Європи за багато років.

Поїздка Лукашенко вийшла більш ніж ефектною: білоруський лідер 14 років не їздив до Західної Європи, де його, загалом і не чекали. До того ж нинішній візит навряд чи можна віднести до розряду звичайних робочих зустрічей – президента чекає прийом у Ватикані. Відносини офіційного Мінська з католицькою церквою до цих пір складалися не кращим чином: священиків називали агентами впливу Заходу і не раз висилали з країни. Але цього року почалося досить несподіване потепління, і у результаті Лукашенко навіть запросив Бенедикта XVI відвідати Білорусь з пастирським візитом. Крім встановлення відносин зі Святим престолом у Лукашенка є ще декілька завдань. Перш за все це місія посередника: білоруський президент везе до Риму питання від предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила. Аналітики не виключають, що саме Білорусь може стати тією нейтральною територією, де зустрінуться патріарх і Папа Римський.

Зустріч Папи Римського Бенедикта XVI і Олександра Лукашенко відбудеться завтра. Після цього білоруський лідер розраховує зустрітися з керівництвом Італії.

Останнім часом між Євросоюзом і Білоруссю намітилося потепління. Після президентських виборів 2006 року, які, на думку ЄС, не відповідали демократичним нормам, відносно білоруських чиновників (включаючи Лукашенко) були введені санкції. Рішення про зняття цих санкцій міністри закордонних справ ЄС ухвалили в жовтні 2008 року і Лукашенко отримав право на в"їзд до Європи.

Візит до понтифіка може бути підготовкою до празького саміту, який відбудеться 7 травня і де вирішуватиметься питання про місце Білорусі в "східному партнерстві" Євросоюзу. Лукашенко отримав офіційне запрошення на цей захід, але чеські чиновники натякають, що його поява в Празі небажана.

Східне партнерство - багатонаціональний форум, створений країнами Євросоюзу і шістьма державами Східної Європи і Південного Кавказу - Вірменією, Азербайджаном, Грузією, Молдовою та Україною. Програма, націлена на полегшення переговорів по взаємній торгівлі і візовому режиму, також передбачає виділення колишнім радянським республікам €350 млн фінансової допомоги в найближчі чотири роки. До цих пір в ЄС заявляли про можливість підключення Білорусі до цієї програми тільки за умови подальших кроків з її боку по шляху демократичних реформ.

До цих пір Лукашенко підтримував лише православну церкву Білорусі, при тому що третина віруючих в країні - католики. Лукашенко запевняє, що їде до понтифіка, щоб влаштувати в Білорусі зустріч Папи Римського і Патріарха всія Русі. Проте аналітики скептично відноситься до цих висловів.

За матеріалами: Эхо Москвы, Полит.ру.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко здійснює перший візит до Західної Європи за 14 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути